El PP i Cs trenquen negociacions i no hi haurà llista conjunta a les eleccions
Vázquez dimiteix com a secretari general dels taronges i el partit convocarà primàries per decidir el seu cap de llista
La direcció catalana de la formació s’havia oposat al pacte
Sense acord. Finalment, no hi haurà llista conjunta de PP i Ciutadans per a les eleccions catalanes del pròxim 12 de maig, ni tampoc per a les europees. Així ho han explicat en un comunicat les direccions dels dos partits, que atribueixen aquest fracàs a les "tensions internes" i al "soroll extern", malgrat destacar la "voluntat compartida" i la "bona disposició" dels negociadors. Després d’això, els taronges ja han acordat presentar-se per separat i convocar un procés de primàries per escollir el candidat. De moment, no obstant, la ruptura ja hagi tingut la seva primera conseqüència: la dimissió del secretari general del partit i europarlamentari, Adrián Vázquez. En una carta a la militància, ha explicat que se’n va amb "tristesa" i "decepció" per no haver complert el seu objectiu.
Tot, després de les reticències de la direcció catalana de Cs, que han acabat provocant també un allunyament dels populars en les converses. Abans del moviment del president Pere Aragonès, les direccions de PP i Cs tenien avançat un acord per a les eleccions europees del 9 de juny, però la convocatòria anticipada a Catalunya va fer saltar pels aires el tauler polític. Les dues cúpules van apostar per ampliar la negociació als comicis autonòmics, una opció en absolut compartida pel líder de Cs a Catalunya, Carlos Carrizosa. I menys encara en els termes en els quals ho plantejava el PP, que només contemplava la integració de líders taronges a les seves llistes, això és, l’absorció dels taronges i el final de la marca amb què van arribar a guanyar les eleccions el 2017.
Carrizosa, desautoritzat
Les discrepàncies entre la direcció catalana i la nacional –pilotada per Vázquez– es van fer públiques dimarts passat, quan Carrizosa va dir en una entrevista que la integració era "impensable". Dos dies després, la cúpula a Madrid el va desautoritzar. Sense anomenar-lo, però tampoc sense deixar dubtes de contra qui anaven els dards, Vázquez va convidar Carrizosa a "deixar de mirar-se el melic". "És normal que la gent es posi nerviosa i vulgui definir als mitjans els marcs d’una negociació en la qual no hi és, però això fa mal a la negociació", va etzibar dijous en un esmorzar informatiu, donant a entendre que la decisió final –la que fos– es prendria a Madrid.
Posicions oposades
Però lluny de recollir-se o acostar posicions, Carrizosa va optar per mantenir el pols i, aquest divendres, en una altra entrevista, va donar per fet que no s’arribaria a cap acord que no estigués "avalat pel partit a Catalunya". "¿Em portaran lligat i emmordassat a unes llistes del PP?", es va preguntar, amb sorna. El dirigent català sempre ha defensat a capa i espasa la marca Ciutadans i, malgrat saber que les expectatives electorals són nefastes, és dels que prefereix morir dret.
Notícies relacionadesTota aquesta situació ha allunyat el PP de l’acord. Génova temia que Vázquez no tingués el partit taronja sota control i les declaracions públiques de Carrizosa han confirmat les seves sospites. Els populars volien garanties que no hi hauria escissions de cap tipus després de les eleccions i que no hi hauria un soroll constant, ni durant la campanya ni després. "En dos dies estarien al grup mixt", donava per fet aquesta setmana un dirigent del PP català consultat per aquest diari, que no veia possible que les actuals primeres espases de Cs seguissin la disciplina de partit.
Fins ara, la negociació entre les dues formacions havia servit a Génova per no parlar de l’elefant a l’habitació: qui serà el candidat del PP a la Generalitat de Catalunya. La direcció nacional dels populars apostava per rellevar Alejandro Fernández com a president del partit –i, en conseqüència, com a cap de llista–, però la convocatòria anticipada d’eleccions va complicar el pla, amb poc temps i sense una alternativa clara. Els noms de Dolors Montserrat, Manu Reyes o Nacho Martín Blanco estan sobre la taula des de fa dies, però Fernández intenta aguantar el pols i ha aconseguit reunir el suport de les entitats constitucionalistes. Ara, amb la ruptura de les converses amb Cs, Feijóo haurà d’acabar d’esfullar la margarida.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034