La carrera de les urnes

"Ja estem parlant del referèndum amb el PSOE"

"Ja estem parlant del  referèndum amb el PSOE"

JORDI OTIX

4
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

¿De qui és la irresponsabilitat de no haver pogut aprovar els pressupostos?

Cadascú ha d’assumir les seves responsabilitats. Nosaltres hem assumit les nostres: el Govern ha fet una proposta treballada amb agents socials i econòmics i l’ha portat al Parlament. No podíem esperar més, notàvem excessiu tacticisme en els Comuns. No es podia jutjar uns pressupostos per un sol projecte [el Hard Rock] quan són uns pressupostos històrics en inversió social. Són ells els que han de donar explicacions per una decisió que no s’entén.

És molt difícil que ERC pugui tornar a governar en solitari a curt termini. L’avanç electoral, ¿no suposa un risc innecessari per al seu partit?

¿I havíem d’assumir el tacticisme que apliquen la resta de forces polítiques per desgastar el Govern? Crec que no. El millor que podia fer el president era donar la paraula a la ciutadania perquè voti i enforteixi un Govern. Està ben jugat en una situació de bloqueig.

Carles Puigdemont assegura que podrà ser al Parlament per a la investidura. A tot tardar, seria el 25 de juny. ¿És creïble? ¿Marta Rovira hi serà?

Jo tornaré a Catalunya el dia que es tanqui la causa per la qual se m’acusa de terrorisme, un delicte que ni he comès ni cometré mai. Espero que aquesta causa es tanqui amb la llei d’amnistia. Fins aleshores no puc tornar, és impossible. No sé què farà Puigdemont, només desitjo que tingui la garanties per tornar.

¿Vostè serà a la llista d’ERC?

No, tot i que m’encantaria poder ser a Catalunya, fer campanya, anar pels carrers i mercats, parlar amb la gent i explicar les nostres propostes. El que més enyores després de sis anys a l’exili és el contacte amb la gent. No seré en la llista perquè penso que els que hi siguin han de sortir al carrer. No es donen les condicions perquè jo sigui una bona candidata. Però jo em sento candidata al ser la secretària general d’ERC i m’hi involucraré.

¿L’amnistia tanca el procés?

L’amnistia és una victòria política: han de deixar de dir que som criminals. No em fa por que diguin que s’ha acabat el procés. Fa anys que vam entendre que l’aposta del Govern era parlar de "normalització". ¿Què és una agenda normal en un país que pateix espoliació fiscal, que té una llengua constantment atacada, que no pot dir com avança socialment perquè el Tribunal Constitucional impugna les lleis? Em sembla que és no haver entès res del que passa a Catalunya. No he escoltat el PSC fent una proposta per al futur del país. ¿De veritat el Hard Rock resol els problemes de Catalunya?

A la inversa, ¿l’amnistia és una oportunitat per tornar a fer-ho?

L’amnistia posa fi a la primera etapa de la resolució del conflicte i ara ha de començar la segona etapa que ha de ser la de l’agenda política. Asseure’ns en una taula i dir "Catalunya aclama un referèndum". I aquest referèndum, el millor de tots és el que estigui pactat amb el Govern.

Per fer això necessita que el president Pedro Sánchez continuï i ERC ha de sostenir-ho...

Esquerra no ha fallat. Fa quatre anys va posar la primera pedra per sostenir un govern espanyol a canvi d’obrir la via de resolució del conflicte. No va ser el Govern el que va entaular el diàleg, no van ser altres partits independentistes. Va ser ERC i ho va fer malgrat que uns ens posaven a la presó i els altres ens deien traïdors. Però sabíem que hi havia l’oportunitat de generar les condicions per asseure el Govern en una taula i ho vam fer malgrat tot el soroll.

ERC ha començat la precampanya electoral declarant-se "incompatible" amb el PSC. ¿Per què si en l’última legislatura li ha donat més estabilitat que Junts?

El que fa ERC és una crida per a un projecte molt clar que parla d’aconseguir un referèndum, d’acabar amb les retallades i de lluitar contra el canvi climàtic. No volem parlar tant d’amb qui acaba comptant el president Pere Aragonès per a una nova legislatura, nosaltres volem parlar del què.

Per tant, ¿està més obert del que podia semblar respecte a la declaració del primer dia?

No està obert. Nosaltres no ens presentem a les eleccions per elegir uns socis, ens presentem a les eleccions per guanyar-les.

La taula de diàleg queda suspesa. ¿No és un mal moment tenint en compte que es tracta d’una de les grans apostes estratègiques d’ERC?

L’acord d’investidura diu molt clar que obrim la segona fase de negociació del conflicte. Hem deixat llesta l’amnistia i en aquesta segona fase està molt clar: autodeterminació. Estem parlant del referèndum. Ja estem parlant del referèndum [amb el PSOE] en aquesta segona fase i no deixarem de parlar del referèndum. Passi el que passi a Catalunya, continuarem la negociació amb el Govern perquè sigui possible.

Quan passin les eleccions, ¿es reactivarà?

ERC negocia cada setmana amb el PSOE amb la participació de mediadors internacionals. Negocia cada setmana gairebé des de fa quatre anys i no hem deixat de fer-ho mai ni en eleccions. El que s’ha suspès és la taula entre governs.

Diu que parlen de referèndum. ¿En que taula, la de governs, o la que hi ha entre el PSOE i ERC?

ERC parla de referèndum i parla amb el PSOE, que és amb qui té l’acord d’investidura.

Notícies relacionades

¿Algun dia s’haurien de fusionar les tres taules?

A ningú se li escapa que aquest és l’escenari ideal.