Pedraz sospesa agafar el jutjat del cas Tsunami

El magistrat García-Castellón es jubila el 16 d’octubre del 2024, però permisos i vacances pendents li permetran marxar el 31 de juliol i no tornar.

Pedraz sospesa agafar el jutjat del cas Tsunami

ernesto ekaizer

2
Es llegeix en minuts
Ernesto Ekaizer
Ernesto Ekaizer

Escritor i periodista.

ver +

Es mou la banqueta a l’Audiència Nacional. El jutge Manuel García-Castellón, titular del Jutjat d’Instrucció número 6 de l’Audiència Nacional, que té previst jubilar-se el 16 d’octubre, quan compleix 72 anys, prepara la seva sortida a finals de juliol, amb la utilització de permisos i vacances pendents, un mes després del venciment de la comissió de serveis del jutge de suport del mateix jutjat, Joaquín Gadea, que vencerà el 30 de juny. Després, Gadea abandonarà l’Audiència per exercir el seu càrrec a la plaça de la seva propietat de jutge d’Adscripció Territorial (JAT) al Tribunal Superior de Justícia de Madrid. Durant els últims mesos, segons ha sabut aquest diari, el titular del Jutjat d’Instrucció número 5 de l’Audiència Nacional, Santiago Pedraz, s’ha plantejat presentar-se al concurs per adjudicar la plaça de García-Castellón.

Pedraz ja va saltar del seu Jutjat d’Instrucció número 1 de l’Audiència Nacional al número 5, després d’ocupar interinament aquest últim arran del nomenament del juez José de la Mata com a membre de l’Agència de la Unió Europea per a la Cooperació Judicial (Eurojust). Pedraz va concursar amb la magistrada Mercedes Alaya, que, com a titular del Jutjat d’Instrucció número 6 de Sevilla, va investigar casos com el dels eros d’Andalusia. Amb 36 anys i 8 mesos d’antiguitat, Pedraz va impedir el desembarcament de la magistrada al jutjat 5, mentre que el jutge Francisco de Torre va guanyar, al seu torn, la plaça de l’1 que deixava Pedraz i que va intentar Alaya.

La sortida de García-Castellón i el venciment de la comissió de serveis de Gadea, deixaran completament lliure el jutjat central d’instrucció on es concentren 47 peces del cas Tàndem-Villarejo i estan pendents molts casos de corrupció que afecten el Partit Popular (casos Lezo i Púnica, entre d’altres). Però en tot cas, tant García-Castellón com Gadea, que treballen colze a colze i elaboren conjuntament moltes resolucions, deixaran l’Audiència Nacional després de publicar-se la llei d’amnistia al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) a primers de juny. Per tant, els tocarà pronunciar-se sobre la seva aplicació als imputats en el cas de Tsunami Democràtic.

Qüestió prejudicial a la UE

Notícies relacionades

Fonts judicials estimen que, tenint en compte l’activisme que han exhibit contra l’amnistia, molt probablement elevaran una qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea. Una diligència que, afirmen les fonts, aniria en paral·lel a la que també podria presentar la magistrada de la Sala Segona del Tribunal Suprem, Susana Polo, que ha citat a declarar Carles Puigdemont i Ruben Wagensberg el 17 i 21 de juny, respectivament, com a imputats en el cas Tsunami Democràtic.

Més difícil d’entendre és el desig del Pedraz de canviar novament de jutjat i passar al 6 tres anys després d’haver-se fet càrrec del número 5. "La càrrega de treball del jutjat que deixa García-Castellón és impressionant. Hi ha causes que fa anys que s’instrueixen sense que es vegi llum al final del túnel, per no parlar de les 47 peces separades del cas Tàndem-Villarejo", assenyala una font judicial.