Alfonso Rueda: "És raonable dos o tres mandats, no s’ha d’eternitzar"

El president de la Xunta de Galícia (Pontevedra, 1968) volia el suport dels ciutadans, i no només dels seus companys, per trobar-se a gust en el càrrec.

Alfonso Rueda: "És raonable dos  o tres mandats, no s’ha d’eternitzar"

IRENE BASCOY

3
Es llegeix en minuts
Irene Bascoy
Irene Bascoy

Subdirectora de 'El Faro de Vigo'

ver +

El 18 de febrer va començar l’era Rueda, a l’obtenir 40 escons i gairebé el 48% dels vots. És un baró del PP, ¿se sent ja al nivell d’Isabel Díaz Ayuso i de Juanma Moreno?

Jo era president de la Xunta elegit pel Parlament, però no havia passat per unes eleccions i jo crec que tot polític, per consolidar-se, ha de passar per unes eleccions. Amb aquest resultat noto que és una altra cosa. No sé com s’anomena això, però és una cosa diferent. La situació no és la mateixa, jo fins i tot ho noto en la gent.

¿Amb la Presidència de la Xunta de Galícia queden complertes les seves aspiracions polítiques? ¿El seu objectiu és Galícia i només Galícia o ens farà ‘un Feijóo’?

En això de la Presidència acabo de començar i ja tinc una edat i una situació per pensar que sí que estan satisfetes les meves aspiracions. A part, és que no em ve gens de gust Madrid. Estic molt bé aquí.

Acaba d’eliminar les vicepresidències de la Xunta i va explicar que era perquè volia un Govern més horitzontal. ¿Per què és millor?

Porto uns quants anys en això, com sap, i sé que els assumptes són cada vegada més complicats i toquen a més conselleries. És molt difícil dir que algú té una competència exclusiva, i no ha d’estar pendent del que fan altres companys. Hi ha un munt d’assumptes, i podria posar-ne un munt d’exemples, on han d’intervenir diverses conselleries alhora i, per tant, en aquest punt hi ha l’horitzontalitat. I després, a l’hora de coordinar, amb l’experiència que jo tinc, crec que és bo coordinar des de la Presidència.

Però aquestes vicepresidències ja existien. ¿No ha ferit sensibilitats a l’eliminar-les?

Vostè ho ha dit, ja existien, ara comencem una nova etapa. He canviat moltes qüestions en l’estructura de la Xunta. He mudat fins i tot el dia de celebració del consell. El moment d’innovar és ara. Tothom entén que hi ha un nou disseny.

¿Ja sap quins consellers continuaran de diputats?

No, això no ho he pensat encara, però no m’agradaria deixar passar massa temps, sobretot per tal d’acabar d’ordenar tota l’estructura. Però tampoc en aquest moment enviaré cap senyal. Que no s’interpreti l’elecció com s’ha interpretat sempre. Probablement, buscaré els que tenen més experiència parlamentària i seré bastant restrictiu.

Esbossa un projecte de Galícia per a 10 anys, amb la qual cosa dono per fet que com a mínim intentarà la reelecció d’aquí quatre anys. ¿És partidari de limitar mandats?

Quatre anys és un termini molt curt. Entre que dissenyes, planifiques i cerques els fons, ja ha passat el temps, cal anar a la següent legislatura. Si la pregunta és si cal eternitzar-se en els càrrecs, sincerament crec que no. Quan algú s’entossudeix a ser-hi sempre el que està ocultant és que no té qui el succeeixi i de vegades és la seva culpa perquè s’ha encarregat que no creixi ningú al seu voltant que pugui ocupar el lloc.

Notícies relacionades

¿I quina seria la xifra que vostè considera ideal? ¿Dos mandats? ¿O en poden ser tres?

Em semblen raonables dos mandats, tres a tot estirar. Cal tenir temps per desenvolupar el teu projecte, però tampoc eternitzar-t’hi. Fixi’s quan el president del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, em va proposar a mi per succeir-lo a la Xunta de Galícia, jo vaig posar una condició: que quan arribessin les eleccions jo volia ser el candidat. Necessitava temps per materialitzar tots els projectes que tenia en marxa.