Equilibris amb l’independentisme
Sánchez afronta una situació complexa. El 12M pot desestabilitzar la governabilitat d’Espanya segons com quedi la relació amb ERC i Junts, tant si sumen majoria al Parlament com si no.
Madrid 24/04/2024 Pedro Sánchez durante la sesión de control al Gobierno celebrada esta mañana Imagen David Castro /
El 12 de maig estava marcat al calendari com la data en què es decidiria la governabilitat no només de Catalunya, sinó també d’Espanya. Les eleccions autonòmiques podien alterar el mapa polític estatal. Encara poden fer-ho. Però ara semblen un escenari llunyà. Hi ha temes més urgents des que dimecres Pedro Sánchez va anunciar, per sorpresa i sense consultar-ho amb els seus col·laboradors, que estava pensant a dimitir per l’"assetjament" cap a la seva dona, Begoña Gómez, després que un jutge admetés a tràmit una querella del sindicat ultra Manos Limpias per tràfic d’influències.
Ara ningú sap, ni tan sols Sánchez, segons el que explica ell mateix en una carta sense precedents, si el dia en què votin els catalans ell seguirà a la Moncloa. Però si dilluns vinent decideix continuar, i al PSOE hi ha molts dubtes que ho faci, els imminents comicis per elegir el pròxim president de la Generalitat continuaran tenint una enorme transcendència més enllà de les fronteres de la comunitat.
El relat
Per començar està el relat que ha construït el cap de l’Executiu, que s’ha agafat cinc jornades de reflexió, anul·lant una agenda que incloïa dos mítings a Catalunya i un comitè federal del PSOE a Madrid, per justificar les seves iniciatives davant la crisi territorial. Dels indults als condemnats pel referèndum del 2017 fins a l’amnistia a aquells que encara no han sigut condemnats per aquells fets, passant per la taula de diàleg i la derogació del delicte de sedició, Sánchez ha defensat sempre que prenia aquestes decisions no només per la necessitat dels vots al Congrés d’ERC i Junts, sinó també perquè considerava que eren bones perquè contribuïen a la "convivència" i rebaixaven la pulsió separatista. Però si l’independentisme torna a aconseguir la majoria al Parlament, i encara més si Carles Puigdemont acaba sent investit, aquesta argumentació quedarà molt tocada.
I després hi ha les relacions amb republicans i postconvergents, que amb set diputats cada un resulten indispensables per tirar qualsevol projecte endavant al Parlament. Potser els necessita de manera urgent, si no llança la tovallola i se sotmet a una qüestió de confiança que podria celebrar-se abans del 12M. En principi, tiraria endavant. Al requerir només majoria simple, n’hi hauria prou amb els vots d’ERC i l’abstenció de Junts, amb qui els acords són més complicats.
Notícies relacionadesSempre en condicional –perquè la tesi que dilluns anunciarà la seva dimissió cotitza a l’alça entre els seus col·laboradors–, un resultat a Catalunya que permetés al socialista Salvador Illa arribar a la Generalitat també col·locaria Sánchez en una situació molt complexa. A la Moncloa admeten el risc que republicans i postconvergents, després de la hipotètica derrota, concloguin que es deu als seus pactes a Madrid, canviïn d’actitud i acabin rebutjant les iniciatives del Govern.
Però en el nucli dur del cap de l’Executiu fa temps que intenten (o intentaven, perquè ara estan en xoc, centrats a convèncer-lo que no se’n vagi) transmetre tranquil·litat. Confien que els partits independentistes, en cas que no arribin al poder, mantinguin la mà estesa a canvi de contrapartides.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"