A punt per menjar-se Cs i mossegar Vox
Feijóo se centra a recuperar pes electoral a Catalunya. Els populars assumeixen que no seran decisius, però necessiten recuperar «una posició acceptable» per sobre de la desena de diputats.
Alejandro Fernández, Dolors Montserrat y Alberto Núñez Feijóo /
Quan encara no havia acabat la ressaca electoral del País Basc, la política nacional va patir un tomb del tot inesperat per la carta del president del Govern en la qual explica que es planteja dimitir per la investigació judicial oberta contra la seva dona. Un gir de guió que coincideix amb l’inici de la campanya de les eleccions catalanes, la cita que sempre ha estat marcada al calendari com a principal vector d’inestabilitat per a la legislatura de Pedro Sánchez. Ara, aquests comicis del 12 de maig, en els quals el socialista s’hi juga tant, sobretot pels seus dos socis independentistes i per la necessitat de gestionar una probable victòria del PSC, impacten de ple en totes les altres coses. I el PP, que té aspiracions de recuperar espai electoral a Catalunya, també es veu obligat a modificar part de la seva campanya.
Alberto Núñez Feijóo estarà aquest cap de setmana a Catalunya. Però dilluns reunirà el comitè de direcció per abordar la resposta a la decisió de Sánchez. I això condicionarà la resta de coses. El pla sempre va ser que el líder nacional fos un altre candidat, en paral·lel a Alejandro Fernández. Les visites a Catalunya havien de copar gairebé tota l’agenda del dirigent gallec. Ara això queda en l’aire.
Les expectatives del PP català, això sí, continuen sent altes. Després del que ha passat a Euskadi (van pujar un diputat, però Vox va mantenir el seu), els dirigents conservadors eviten llançar campanes al vol. Però en privat continuen veient que hi haurà "un creixement important" i ningú valora quedar per darrere dels deu escons. El CIS d’aquest dijous amplia aquesta forquilla fins als 13 o 14. L’enquesta de GESOP per a EL PERIÓDICO d’aquesta setmana hi coincideix amb les mateixes xifres. Per al PP això implicaria una pujada molt important perquè parteix de 3 diputats: el seu pitjor resultat, aconseguit el 2021, i en el qual Vox el va avançar en unes eleccions.
Campanya coral
Aquell cop, sota la presidència de Pablo Casado, va ser duríssim. Els conservadors, ara amb Feijóo, aspiren a recuperar una posició molt per davant de Vox. Però cap sondeig augura un cop greu per als d’Abascal (ara tenen 11 diputats). Les enquestes el continuen situant en 8 o 9. Al PP en són conscients i ho emmarquen en dues claus: els ultra tenen lloc a Catalunya per la seva oposició a l’independentisme i per altres debats molt rellevants, com la immigració.
Notícies relacionadesPer això el PP plantejarà una campanya amb diferents veus. El candidat, Alejandro Fernández, marcarà el missatge contra l’independentisme i, més concretament, contra Carles Puigdemont. Junts supera ERC en moltes enquestes i ja va segon, a molta distància del PSC. Altres dirigents catalans de pes, com Xavier García Albiol –amb molt predicament en alguns sectors–; Manu Reyes, alcalde de Castelldefels; Xavi Palau, portaveu a Lleida i Daniel Sirera, portaveu de l’Ajuntament a Barcelona, es dedicaran a les qüestions més relacionades amb la gestió.
El pacte al qual van arribar la direcció nacional i Fernández –tot i que fos més implícit– va tenir molt a veure amb aquesta espècie de candidatura coral: mantindrien com a candidat el de Tarragona, però Dolors Montserrat, en qui Feijóo confia plenament, dirigiria la campanya i hi tindria molt pes, com la resta de veus del PP català.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia