Lemes per la democràcia

Milers de persones van omplir ahir la Via Laietana de Barcelona en la manifestació més massiva des de la pandèmia. A Madrid, el Govern va copar la marxa amb la presència de nou ministres, en una acció marcada no només per la reclamació de la jornada de quatre dies, sinó també per les crides a la regeneració.

Lemes per la democràcia

GABRIEL UBIETO paula blancO

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Milers de persones van omplir ahir la Via Laietana de Barcelona per reclamar la reducció de la jornada laboral. El missatge d’aquest Primer de Maig se sintetitza en treballar menys, cobrar el mateix i viure millor. CCOO i UGT van aglutinar entre 10.000 persones, segons els seus càlculs, i 5.000, segons els de la Guàrdia Urbana. Va ser la manifestació del Dia Internacional del Treball més multitudinària des de la irrupció de la covid, i va doblar les xifres de participació de l’any passat. El sol, després d’uns dies d’intenses pluges, i la calor electoral van jugar a favor de les centrals.

A Madrid, tot i que el lema era Per la plena ocupació: reduir jornada, millorar salaris la política s’hi va colar des del primer moment. Així, fins a nou ministres del Govern van participar en una mobilització de milers de persones marcada per les proclames sobre la defensa de la democràcia i de les institucions, tot just dos dies després de la confirmació de Pedro Sánchez que seguia al capdavant del Govern.

Per sobre dels salaris i de la reducció de la jornada, les paraules més repetides en la manifestació van ser "democràcia" i "regeneració democràtica", a banda de "notícies falses", en al·lusió als partits de dreta i dels "pseudomitjans" de comunicació. Més de 70 concentracions van tenir lloc arreu d’ Espanya.

A la capçalera de la manifestació de Madrid, que va transcórrer per la Gran Via fins a desembocar a la plaça d’Espanya, compartien espai els representants dels sindicats –el secretari general de la UGT, Pepe Álvarez, i el de CCOO, Unai Sordo– al costat de les tres vicepresidentes, María Jesús Montero, Yolanda Díaz i Teresa Ribera. Al seu costat, la ministra d’Inclusió, Elma Saiz; el titular de Transports, Óscar Puente, i la ministra de Joventut i Infància, Sira Rego, entre d’altres. També va ser present la líder de Podem, Ione Belarra, junt amb l’exministra d’Igualtat, Irene Montero.

Els sindicats, després d’una dècada replegats i lamentant la retallada de drets que per a ells van significar les majories del PP, van a l’ofensiva. Fins fa un any, els Primer de Maig estaven copats per la proclama de derogar la reforma laboral de Mariano Rajoy, i ara CCOO i la UGT llueixen els èxits de tenir un Govern alineat amb gran part dels seus postulats. Una nova reforma laboral que ha rebaixat els índexs de temporalitat a estàndards europeus o un increment del salari mínim interprofessional de més del 50% des que Sánchez és president són dos dels trofeus que els secretaris generals de CCOO i la UGT de Catalunya van exhibir davant la seva parròquia a Barcelona.

Lluny de la "plena ocupació"

Notícies relacionades

Tot i que des de les centrals també són conscients que encara no han recuperat totes les plomes que es van deixar amb el PP. I que, per més que en termes de temporalitat Espanya ja està a la mitjana europea, pel que fa a l’atur continua lluint l’ignominiós títol de campió, amb àmplia diferència. Actualment, a Espanya l’atur assoleix el 12,3% i a Catalunya el 9,5%, xifres llunyanes a la "plena ocupació" que deia ahir el lema de la capçalera. La mitjana de la Unió Europea (UE) està en el 6% i països com Alemanya se situen en el 3%. "Estem millor del que estàvem, però no prou bé, va resumir el secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco, des de l’escenari ubicat a l’altura de la plaça de la Catedral.

Reduir la jornada a 38,5 hores, com està fixat per a aquest any, és el "camí" per arribar a les 37,5 hores promeses per al 2025. Aquest és al seu torn el "camí" per arribar a les 35 hores –com està pactat amb els sindicats per a la funció pública–, que al seu torn és el "camí" per arribar a les 32 hores setmanals. "El final del camí és treballar quatre dies a la setmana", va afirmar, per la seva banda, el secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros.