El PSC voreja la victòria i Puigdemont reforça l’avantatge sobre Aragonès
Illa només tindria garantida la majoria amb Junts i la suma independentista podria quedar en mans de l’ultra Aliança Catalana
Les eleccions catalanes de diumenge vinent poden inaugurar una etapa política tan inèdita com endimoniada. Superat l’equador de la campanya, l’última fotografia demoscòpica que permet la llei electoral confirma el PSC com a clar favorit per repetir triomf i Junts com a primera força independentista a costa d’una ERC en caiguda lliure. Salvador Illa i Carles Puigdemont serien els candidats amb opcions de ser president, però els forts transvasaments de vot que s’estan produint durant la campanya donen, a sis dies dels comicis, un escenari en què l’única aliança amb una majoria garantida seria, precisament, la de socialistes i postconvergents.
L’última enquesta del GESOP per a EL PERIÓDICO abans del 12M reflecteix que, en les últimes dues setmanes, el PSC ha sumat dos escons i en podria obtenir fins a 42, Junts ha pujat tres diputats i podria arribar als 37, i ERC ha deixat pel camí fins a set parlamentaris i es podria quedar amb 21, una dotzena menys que les eleccions del 2021. Comuns Sumar surt malparat del creixement socialista i la CUP es beneficia de la davallada republicana, però les dues forces serien clau per apuntalar majories. La campanya també ha fet efecte al PP, que veu com Vox aconsegueix empatar-li. I una altra tendència que es consolida és l’entrada al Parlament de la xenòfoba Aliança Catalana.
Illa guanyaria les eleccions amb el 28,6% dels vots i 40-42 escons (ara en té 33), 2,2 punts i dos escons més que en el sondeig de fa 15 dies. Des que es van convocar les eleccions, els socialistes han crescut cinc punts, sobretot perquè amb prou feines tenen fugues de vot i perquè absorbeixen cada vegada més electors dels Comuns (el 26,6%, sis punts més que fa dues setmanes) i ara també del PP (12,4%) i de Ciutadans (14,6%). Però hi ha una dada que pot frenar aquestes bones expectatives: un de cada quatre electors del PSC estan indecisos (25,5%), set punts més que abans del conat de dimissió del president Pedro Sánchez que va mantenir en suspens la campanya d’Illa el primer cap de setmana.
El PSC també aconsegueix mantenir a ratlla Junts malgrat la vertiginosa escalada, ja que la diferència entre tots dos s’ha ampliat quatre dècimes en dues setmanes i és de 6,4 punts. Amb la seva campanya des de França, Puigdemont s’ha anotat 1,8 punts i tres escons, situant-se amb el 22,2% dels vots i 35-37 diputats (avui en té 32). Des que va confirmar la seva candidatura, l’expresident ha guanyat 3,7 punts i sis parlamentaris a l’haver millorat la fidelitat de vot de Junts, que ja s’acosta al 70%, i atraure el 21,5% dels votants d’ERC i el 14,5% de la CUP. Quan es van convocar les eleccions, JxCat i Esquerra estaven empatats; just abans de la campanya, la diferència era de 2,4 punts a favor dels postconvergents; a sis dies per als comicis, la bretxa ja és de vuit punts.
I és que l’avanç electoral no tindria l’efecte revulsiu que buscava el president, Pere Aragonès. ERC cauria fins al 14,2% dels vots i 21-23 escons (ara en té 33), cosa que significa que en dues setmanes ha perdut 3,8 punts i set diputats. Tot i que a l’anterior enquesta havia aconseguit tapar algunes fugues de vot, la puixança d’Illa i Puigdemont ha obert noves vies d’aigua en l’electorat republicà. Si fa 15 dies la meitat dels seus votants garantien de nou el suport a ERC, avui aquest percentatge ha baixat fins al 41,5% perquè el 21,5% migrarien a Junts, 9,4 punts més que abans de la campanya. El vot final del 23,6% d’indecisos que consigna el partit serà determinant per salvar o no els mobles.
Els transvasaments de vot cap a les tres primeres forces han produït un tomb en la batalla particular entre la CUP i Comuns Sumar. Els anticapitalistes de Laia Estrada han sumat un punt i mig en dues setmanes i obtindrien 7-8 escons (ara en tenen 9), mentre que Albiach ha retrocedit mig punt i es quedaria amb 4-6 diputats (en té 8). No obstant, les dues formacions podrien fer valer els seus vots perquè tant Illa com Puigdemont els necessitarien per a la investidura, sempre que descartin l’opció de pactar entre si.
La suma de PSC i Junts (75-79) superaria els 68 escons que marquen la majoria absoluta, una cosa que no està garantida en cap altra aliança. Illa no en tindria prou amb pactar amb ERC (61-65), ja que també podria ser insuficient l’acord a tres amb Comuns Sumar a la forquilla més baixa del sondeig (65-71). El mateix passa amb el pacte independentista, que podria quedar en mans de la ultradretana Aliança Catalana, el progressiu ascens de la qual la situa ja per sobre de la barrera electoral del 3% dels vots i aconseguiria 3-4 diputats.
Notícies relacionadesEl sondeig reflecteix que la majoria dels catalans aposten per un pacte entre el PSC i ERC abans que per reeditar els blocs del procés amb una nova aliança independentista. En concret, el 38,7% de l’electorat és partidari que hi hagi un acord entre Salvador Illa i Pere Aragonès, mentre que el 28,4% prefereix que Pere Aragonès i Junts tornin a pactar. L’opció d’una entesa entre el PSC i JxCat amb prou feines agrada al 9,2% dels enquestats, i un 15% rebutja els tres escenaris.
Els votants del PSC estan d’acord amb l’opinió general i el 68,7% prefereixen que Illa pacti amb Aragonès, davant l’11,8% que advoquen per entendre’s amb Puigdemont. En canvi, l’electorat d’ERC continua apostant pel pacte independentista amb Junts (53%), tot i que un de cada tres votants defensen un acord amb els socialistes (34%). A Junts no hi ha tants dubtes: el 72,5% dels seus electors volen pactar amb Esquerra i només el 15%, amb el PSC.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Carles Puigdemont PP - Partit Popular ERC - Esquerra Republicana de Catalunya PSC PSC Pere Aragonès
- Informe de l’OCDE Espanya, entre els sis països on els fons de pensions es desinflen
- L’empresa de l’autocar sinistrat va fer fallida i l’amo anava per lliure
- Elena Manzano: "Cal trencar la premissa que Catalunya dona i Extremadura rep"
- Estrena a TV3 ‘Et faran un home’ relata les vexacions sofertes en la mili
- EIX EN TRANSFORMACIÓ Collboni fitxa Joan Oliveras com a president del consell per a la Rambla
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Televisió Una soltera abandona la seva cita a 'First Dates' després de les preguntes a les quals va ser sotmesa: "A mi em sembla un escàndol"
- A València Condemnats per contractar un sicari que va morir en un accident de moto quan anava a matar la seva víctima
- Club Entendre + Animals i plantes Molsa, vesc i grèvol: tres plantes protegides per les quals et poden multar
- Junts per Catalunya Per què Pujol torna al pujolisme