Puigdemont acusa el PSOE de voler fer una "opa hostil" a la Generalitat

El candidat de Junts demana frenar els "homes de negre" de Sánchez "amb el governador civil" Illa per no anar cap a una "deriva espanyolitzant"

Puigdemont acusa el PSOE de voler fer una "opa hostil" a la Generalitat

CARLOTA CAMPS

3
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En l’últim míting al pavelló d’Argelers, acompanyat de 1.400 gironins –segons càlculs del partit–, el candidat de Junts, Carles Puigdemont, va pujar el to contra el PSOE i el va acusar de voler fer una "opa hostil" a la Generalitat per enviar "els seus homes de negre amb el governador civil Salvador Illa". Per aquesta raó, Puigdemont va demanar aturar-lo per no entrar en una "deriva espanyolitzant".

Així, es va referir també a la intenció del BBVA de llançar una opa hostil contra el Banc Sabadell i va donar per fet que el Govern està a favor del moviment, malgrat haver-lo rebutjat públicament. "És un acte d’hostilitat que ningú s’atreviria a fer si no sabessin que té el vistiplau del Govern, que no ens enganyin", va exclamar després de referir-se a l’operació com "un 155 bancari".

El penúltim dia de campanya, abans del tancament avui a Elna, Puigdemont va demanar una "mobilització massiva" dels votants independentistes, als quals ha demanat "concentrar el vot" per tenir més força. "No dividim els ous en diverses cistelles; necessitem molts ous en una mateixa cistella", va comentar l’expresident, que va assegurar que, segons la demoscòpia amb què treballa el partit, Junts podria quedar-se a 200 vots d’aconseguir un escó més per Girona.

En aquest punt, va recordar que fa tres anys, el PDECat, al qual no va citar explícitament, va treure 77.000 vots i cap diputat, un resultat que creu que va afavorir l’avanç d’ERC, per això va demanar que no es repeteixi l’operació amb altres partits extraparlamentaris, com el de l’extrema dreta d’Aliança Catalana o Alhora, al qual tampoc va citar de manera directa.

També entre línies, Puigdemont va acusar el PSC i ERC de tenir la "coalició feta" i els càrrecs "repartits" en el moment en què el president Pere Aragonès va avançar les eleccions, i va pronosticar que la mobilització de la seva candidatura ha posat en quarantena aquesta estratègia.

Illa, ambaixador

Amb tot, mirant d’animar l’independentisme, Puigdemont va demanar que la majoria actual no "desaparegui com Ciutadans" i va reclamar que es mantingui "forta i robusta" aquest 12 de maig. "Diumenge juguem en camp neutre, no al Bernabéu, i amb àrbitres que no estan comprats per Florentino Pérez", va exclamar, demanant una "mobilització de Champions".

Sempre utilitzant un to molt més dur respecte al que va fer servir fa dies i al qual es va afegir el candidat de Junts per Girona, Salvador Vergés. "Si Illa vol tenir una funció important, no ens oposarem que el nomenin ambaixador d’Espanya en la república catalana, però mai president de la Generalitat", va etzibar.

A més, fent referència al lema de la CUP "No volem engrunes, volem el pa sencer", Vergés va dir que vol "tota la fleca". Així, va donar per fet que, "des del minut u", Junts exigirà al Govern el referèndum i "acabar amb l’espoli fiscal".

En l’acte també va intervenir l’exconsellera i vicealcaldessa de Girona, Gemma Geis, que va demanar no "fallar" en aquesta "oportunitat històrica" i, fent un símil amb la classificació de l’equip de la ciutat en la lliga de campions europea, va definir Puigdemont com "la Champions League de la política internacional".

Notícies relacionades

L’acte final a les comarques de Girona va tenir lloc el mateix dia en què Junts va distribuir un diàleg entre Puigdemont i l’escriptor Albert Sánchez Piñol, en el qual van debatre sobre la situació de la llengua catalana, i l’expresident va aprofitar per acusar el PSC d’"allunyar-se de la defensa del català".

Adduint a la situació personal de l’expresident de la Generalitat José Montilla, que va arribar amb 16 anys a Cornellà de Llobregat sense saber parlar l’idioma, va assegurar que la immersió lingüística funciona i també va acusar els socialistes d’haver deixat d’entendre "la lluita pel català com una lluita social"..