Sánchez tanca files amb un Illa "president amb l’acord de diferents partits"

El líder del PSOE crida a evitar el "bloqueig" i el candidat del PSC li agraeix el seu suport

Sánchez tanca files amb un Illa "president amb l’acord de diferents partits"

SARA GONZÁLEZ

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Pedro Sánchez no havia d’estar ahir a Vilanova i la Geltrú. Però hi va ser. El PSC va anunciar amb només 24 hores d’antelació que, finalment, comptaria amb ell en el penúltim míting, avantsala de la traca final d’avui al pavelló del Vall d’Hebron. Fonts socialistes van explicar que el president del Govern es va sentir acompanyat la setmana passada, un ambient lluny de l’hostilitat que ara, asseguren, es respira a Madrid. I molt diferent també del d’anys enrere, quan el procés estava encara a la cresta de l’onada i era inconcebible que trepitgés Barcelona sense protesta independentista a la porta. Salvador Illa necessita Sánchez; i Sánchez necessita més que mai Catalunya.

I va ser en aquest escenari, quan falten dos dies perquè les urnes emetin el seu veredicte, que el líder del PSOE va voler deixar clar el seu suport incondicional al candidat del PSC sabent que per governar haurà de teixir un pacte que es preveu complex. Parlant clar: que no el deixarà a l’estacada si guanya per més que els independentistes amenacin de desestabilitzar la legislatura espanyola si els socialistes s’emporten la presidència de la Generalitat. La disjuntiva del 12 de maig, va resumir, és aquesta: o Illa de president "amb un acord entre diferents partits", o "bloqueig"; o la nova etapa invocada moltes vegades en aquesta campanya, o "discòrdia i divisió" durant quatre anys més. "Em tindreu al vostre costat perquè tinc més forces i ganes que mai", va proclamar.

"No has fallat mai"

Conscient d’aquest recolzaré vital per al PSC, Illa va agrair el gest. "Per a mi és molt important que siguis aquí, sempre que he requerit el teu suport, hi has estat. No has fallat mai a Catalunya", va dir el candidat. En la història del partit pesen antecedents com el que es va produir abans del segon tripartit, quan José Luis Rodríguez Zapatero va arribar fins i tot a prometre la presidència a Artur Mas, consigna que José Montilla va desobeir reeditant l’aliança amb ERC i ICV.

Notícies relacionades

Ara, a la cúpula del carrer Pallars estan convençuts que serà diferent, que Sánchez no sacrificarà la presidència de la Generalitat a canvi de la seva estabilitat. Sobretot perquè, diuen fonts socialistes, els independentistes no poden arriscar-se a anar a unes altres generals que no els anirien bé i que podrien acabar amb un Govern de PP i de Vox. "Amb dos presidents socialistes, un a la Generalitat i un a la Moncloa, Catalunya i Espanya seran imparables", va remarcar Sánchez reafirmant-se en el seu compromís. I ha recordat que va ser amb dos presidents de "dretes", Mariano Rajoy al Govern i Carles Puigdemont al Palau, quan es va produir la fallida social i territorial" "més gran dels últims 45 anys.

El líder del PSOE va carregar contra la dreta i "ultradreta", sigui la de Vox o la independentista d’Aliança Catalana. El partit de Sílvia Orriols pot irrompre al Parlament i fins i tot ser decisiva per a una nova majoria independentista.