Cita amb les urnes

Sánchez confia en un triomf d’Illa que tregui del Govern l’independentisme

Els socialistes confien que Aliança curtcircuiti un pacte entre sobiranistes

A la Moncloa creuen que un president del PSC validaria la política del Govern amb la crisi territorial

Sánchez confia en un triomf d’Illa que tregui del Govern l’independentisme

JUAN RUIZ SiERRA

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Les eleccions catalanes d’avui comporten grans riscos per a Pedro Sánchez sigui quin en sigui el desenllaç. Si l’independentisme aconsegueix majoria al Parlament i reté el Govern, rebrà un seriós escarment la tesi del cap de l’Executiu que afirma que les seves iniciatives pel que fa a la crisi territorial (de l’amnistia a la taula de diàleg amb la Generalitat, passant per la derogació de la sedició i els indults) aconsegueixen que disminueixi la pulsió separatista. Si hi ha repetició dels comicis a causa de la falta d’acord entre els partits, una hipòtesi gens descartable, continuarà suspesa una legislatura espanyola que no acaba de posar-se en marxa. I si Salvador Illa, el candidat del PSC, aconsegueix una victòria clara que li permeti arribar a la Generalitat, poden perillar els vots a Madrid d’ERC i Junts, indispensables perquè Sánchez tiri endavant les seves iniciatives al Congrés dels Diputats.

Però el líder del PSOE, que s’ha incorporat a la campanya després del seu parèntesi de cinc dies d’íntima reflexió després de la investigació judicial a la seva dona, Begoña Gómez, confia plenament que l’exministre de Sanitat obtindrà un triomf inapel·lable. Un resultat d’aquesta mena, assenyalen els seus col·laboradors, no només "posaria fi al procés" i ratificaria l’estratègia de la Moncloa. També trauria arguments a la violenta oposició del PP, aconseguiria que Carles Puigdemont deixés la primera línia política, cosa que aquest ha promès si no resulta investit, i donaria ales al PSOE a les eleccions europees del 9 de juny.

Passada la commoció que va suposar l’amenaça de dimissió de Sánchez a causa de l’"assetjament" de la seva dona, els socialistes creuen els dits. "La partida és doble", reconeixen a la direcció del PSOE. D’una banda, que Illa aconsegueixi una àmplia victòria. De l’altra, que els independentistes no revalidin la majoria absoluta al Parlament, cosa factible segons els sondejos.

Però fins i tot en aquest cas, els socialistes creuen que Illa tindria possibilitats d’arribar al Govern. El motiu està en Aliança Catalana, el partit xenòfob, independentista i d’extrema dreta liderat per l’alcaldessa de Ripoll, Sílvia Orriols, que pot treure fins a quatre diputats. Pot ser que aquesta formació estigui disposada a donar els seus vots de franc a una investidura de Puigdemont, admeten al PSOE i el PSC, però ERC se’n desentendria.

Alberto Núñez Feijóo "vol que Puigdemont governi", assenyala un important dirigent socialista sobre el president del PP. "Seria la demostració que (...) els acords amb l’independentisme només serveixen per enfortir-lo", afegeix.

Notícies relacionades

El llindar amb què els socialistes veuen factible arribar a la Generalitat se situa en 40 escons. La idea que acaricien els uns i els altres és la d’un Govern en minoria presidit per Illa, amb els suports externs d’ERC i Comuns. La impressió és que els republicans ho acceptarien, després del seu previsible mal resultat, per evitar tornar a votar.

Aquest escenari no està exempt de riscos per a Sánchez. ERC podria desentendre’s de la governabilitat d’Espanya. I Junts el mateix, una vegada aconseguida l’amnistia.