La ressaca electoral
Aragonès es retira de la primera línia política després del fracàs a les urnes
«Ser president de la Generalitat ha sigut l’honor més gran de la meva vida […]. Hem fet avançar el país»
Afirma que serà president en funcions fins que hi hagi investidura i que ERC serà "un element de desbloqueig", però rebutja recolzar el PSC o Junts
La primera víctima política de les eleccions catalanes de diumenge és ni més ni menys que el mateix president de la Generalitat. Pere Aragonès va anunciar ahir que no recollirà l’acta de diputat i que deixarà "la primera línia de la política". El que sí que farà és quedar-se de president en funcions fins que el Parlament investeixi el seu successor i va prometre "facilitar una transició ordenada" al nou Govern. "Ser el president de Catalunya ha sigut l’honor més gran de la meva vida", va concloure.
Els resultats d’ERC van ser pitjors fins i tot del que pronosticaven les enquestes. Els republicans van passar dels 33 diputats del 2021 als 20 parlamentaris i, el que és pitjor per als seus interessos, van cedir el lideratge de l’independentisme a Junts al collir 15 parlamentaris menys que la candidatura de Carles Puigdemont. Davant aquest escenari, Aragonès va comparèixer ahir des de la seu d’Esquerra i va argumentar que, per "responsabilitat i honestedat", no estarà en el pròxim Parlament ni en la pròxima direcció d’ERC. Aragonès feia dies que tenia assumit que difícilment repetiria en el càrrec, però mai va esperar un retrocés tan sever.
Després de l’anunci, va dedicar la resta de la compareixença a reivindicar la seva tasca. La seva idea va ser transmetre que, malgrat que els ciutadans li han retirat la confiança, ell està molt "orgullós de les transformacions" que ha impulsat la Generalitat. Va citar el reforç de les polítiques socials, el descens de l’atur, l’augment de les exportacions, l’augment de la plantilla de treballadors públics, la inversió en cultura, el combat contra la sequera o l’aposta per la negociació amb el Govern sobre el procés. "Hem fet avançar el país", va defensar.
Aragonès se’n va. Fins aquí les certeses. No obstant, la resta de compareixença va deixar diverses incògnites. La primera, si ERC facilitarà un Govern de Salvador Illa o intentarà una operació perquè el pròxim president sigui Puigdemont. D’una banda, Aragonès va dir que el seu partit serà "un element de desbloqueig", però, d’altra banda, va rebutjar recolzar el PSC o Junts. "No estarem per facilitar una investidura del PSC i no participarem en operacions que necessitin el PSC o Junts. Estarem a l’oposició", va dir.
Situació interna
¿Què significa això? En primer lloc, que cedeixen la iniciativa al PSC i a Junts. És a dir, que si aquests dos partits són els que han obtingut millors resultats, que s’arreglin entre ells perquè la suma dels dos permet el desbloqueig. En segon lloc, que no posaran fàcil el vot a Illa ni a Puigdemont. Això sí, queda molt estiu per endavant per negociar. El gran problema que té ara ERC és que una repetició electoral podria portar-li un resultat pitjor i podria obligar-lo a replantejar la seva posició actual.
Una altra incògnita que deixa la compareixença d’Aragonès és què passarà amb l’actual cúpula del partit. Queda clar que ell no seguirà com a coordinador nacional, però no es va pronunciar sobre què passarà amb el líder de la formació, Oriol Junqueras, i la secretària general, Marta Rovira. L’únic a qui es va poder veure ahir va ser Junqueras assistir a la compareixença d’Aragonès. També va participar en l’aplaudiment final al president. Aragonès se’n va. Junqueras, no.
Les sortides que té ERC
1 Investir Illa i governar
La primera opció és revalidar el tripartit d’esquerres (PSC, ERC i Comuns) que ja va governar del 2003 al 2010. Permetria als republicans aguantar en el Govern, però ERC veu al PSC com el rival a batre.
2 Investir Illa i passar a l’oposició
Votar a favor de la investidura d’Illa però quedar-se a l’oposició permetria a ERC fer el que el PSC li ha fet aquesta legislatura: influir en el Govern sense exposar-se. Però perdria quota de poder en l’Administració.
3 Rebutjar Illa i recolzar Puigdemont
Notícies relacionadesServiria per exhibir certa unitat sobiranista, però és el camí menys probable. Les relacions entre Junts i ERC estan trencades des que els primers van trencar el Govern el 2022. A més la fórmula no suma.
4 Afavorir el bloqueig
Per ara, l’opció triada és la de mantenir-se al marge de qualsevol investidura, una cosa que afavoreix el bloqueig i acosta a la repetició electoral. Però uns nous comicis podrien provocar un nou retrocés d’ERC.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- EDUCACIÓ PÚBLICA Catalunya impulsa aules temporals per a nens amb trastorns mentals
- La gran estrella de Sant Jaume brilla i acaba amb la polèmica
- Reforma polèmica Barcelona aprova la nova ordenança de circulació
- El conclave socialista El PSOE tombarà totes les esmenes al finançament català per protegir Illa
- BARCELONEJANT L’oli de Salvador Illa
- Violència en l’esport L’exgimnasta olímpic Gervasi Deferr, acusat d’abús sexual
- FUTBOL Ancelotti se sincera: "No he tret la meva millor versió"
- El Botafogo es corona a la Libertadores
- Reaccions. El tècnic, gran triomfador L’Espanyol de Manolo espanta la crisi amb golassos
- Les claus S’ha acabatla festa