Puigdemont: "Puc articular una majoria més àmplia que la d’Illa"

El candidat de Junts intentarà optar a la investidura i calcula que podria aplegar 55 escons amb el suport d’ERC i fins i tot 59 amb el de la CUP

L’expresident ha promès que estarà en el debat d’investidura, en sigui o no en sigui l’aspirant

Puigdemont: "Puc articular una majoria més àmplia que la d’Illa"

CARLOTA CAMPS

3
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Malgrat els mals resultats dels partits independentistes, molt lluny de la majoria absoluta al Parlament, Junts creu que hi ha partit. Si diumenge l’expresident Carles Puigdemont ja va suggerir que faria valer la dependència de Pedro Sánchez dels set diputats de JxCat al Congrés per ser investit de nou, ahir va anar un pas més enllà i va anunciar que intentarà optar a la investidura. "Puc articular una majoria més àmplia que la de [Salvador] Illa", va dir en una roda de premsa des d’Argelers (França), explicant que cap possible suma arriba als 68 escons de la majoria absoluta i que tot es decidirà en una segona volta, on es requereixen més vots a favor que en contra del postulant.

Puigdemont calcula que la seva investidura podria obtenir 55 escons, si aconsegueix el suport d’ERC, i fins i tot arribar als 59 amb la CUP, deixant sempre fora els dos representants de l’extrema dreta independentista d’Aliança Catalana. Una suma que reconeix que "no seria absoluta", però sí "coherent i àmplia", que permetria "continuar plantant cara a Madrid", seria "netament d’obediència catalana" i evitaria una repetició electoral a la tardor.

Per contra, el postulant de Junts va apuntar que el PSC, malgrat la seva clara victòria amb 42 diputats, només pot pujar a 48 comptant amb els sis dels Comuns. Una xifra en la qual deixa fora el PP i Vox, ja que avisa que si Illa rep els seus vots per activa o per passiva –sigui amb un vot favorable o amb una abstenció– retirarà el seu suport a Sánchez i dinamitarà la legislatura espanyola. "Si hi ha joc brut, una aliança contra natura, no tindria sentit mantenir Sánchez", va apuntar, fent referència també al pacte que ja es va forjar entre el PSC, els Comuns i el PP a l’Ajuntament de Barcelona i que va deixar Xavier Trias sense l’alcaldia.

Puigdemont va deixar fora de totes les sumes un tripartit d’esquerres, que sí que arriba a la majoria absoluta amb 68 diputats. Malgrat que diumenge a la nit el candidat d’ERC, Pere Aragonès, ja va descartar la possibilitat d’entrar en un Govern d’aquestes característiques, s’ha de veure si Illa pot aconseguir el seu suport per ser investit. De moment, el partit dirigit per Puigdemont ja ha començat els contactes amb ERC per evitar que sumin amb els socialistes, amb qui també admeten contactes, tot i que Junts descarta un pacte. "No hi haurà sociovergència", va afirmar.

Així, el candidat de Junts evitarà negociar explícitament una abstenció del PSC a la seva investidura, però va deixar la pilota a la seva teulada. "Ells han de prendre les seves pròpies decisions", va apuntar, malgrat haver quedat set diputats per sota d’Illa. I va insinuar que "està garantida l’estabilitat si es compleixen els acords", tant al Parlament com al Congrés amb els socialistes.

Reivindicació del referèndum

Amb tot, i tot i que no hi hagi majoria independentista en l’actual composició de la Cambra catalana, ni tan sols una de favorable a un referèndum d’autodeterminació, Puigdemont va defensar que l’impuls d’una consulta sobre la independència s’ha aprovat en moltes ocasions al Parlament i que Junts continuarà mirant de negociar aquest assumpte amb el PSOE.

Notícies relacionades

"Una part de l’independentisme no ha participat i l’altra ha tirat el vot", va argumentar, després d’atribuir els mals resultats dels partits del procés a la "desunió" i que no hi hagi una estratègia compartida.

Sigui com sigui, el primer pas serà formar la Mesa del Parlament, que s’ha de constituir abans del 10 de juny, el dia després de les eleccions europees. Serà llavors quan es podran començar a intuir els pactes i les estratègies de cada partit. La primera sessió hauria de ser, com a tard, el 25 de juny. Puigdemont va reafirmar que tornarà a Catalunya per assistir a aquest debat, sigui o no el candidat a la presidència.