L’escenari postelectoral

Junqueras presentarà batalla per recuperar el control d’ERC a la tardor

El líder republicà dimitirà el 10 de juny, però per intentar tornar al congrés del 30 de novembre 

El dirigent nega pressions per anar-se’n i assenyala que serà la militància qui s’expressi

«Em sento amb forces per tirar endavant el projecte», diu l’encara president 

Junqueras presentarà batalla per recuperar el control d’ERC a la tardor

QUIM BERTOMEU

4
Es llegeix en minuts

Oriol Junqueras deixarà la presidència d’ERC després de les eleccions europees del 9 de juny per intentar aturar la crisi interna que té oberta el partit després de la patacada en les eleccions catalanes, però que ningú pensi que aquesta renúncia és definitiva. El líder d’ERC, després de presentar dimecres la seva dimissió en l’executiva del partit, va comparèixer ahir per explicar els seus plans. La principal conclusió és que se’n va, però per intentar tornar aviat. ERC ha convocat un congrés per al 30 de novembre per afrontar la reconstrucció després de la derrota de diumenge i decidir qui seran els seus nous líders. I d’aquest congrés, l’únic clar ara mateix és que Junqueras presentarà batalla per recuperar el control del partit.

L’encara president d’ERC no va confirmar que es presentarà explícitament perquè abans vol «parlar» i «escoltar» la militància, però va donar tots els senyals que això és el que li passa ara mateix pel cap. El missatge que va voler transmetre és que se sent «amb forces per tirar endavant el projecte». «Em sento capaç», va afirmar. Així, va aclarir que el seu pas al costat és temporal i que es presentarà al congrés per ser validat de nou com a president de les sigles republicanes.

Les últimes 48 hores de Junqueras han sigut de vertigen. Dimarts va anunciar que es quedava al capdavant del partit; dimecres va renunciar al lideratge per, ahir, donar per fet que intentarà tornar a presidir ERC. ¿Com s’entén? L’única explicació possible és que la seva primera decisió, la de quedar-se, va xocar amb moltes reticències internes, entre elles les de la seva número dos, Marta Rovira. Aquestes reticències han portat Junqueras a reformular la seva estratègia inicial: ho deixa ara, però només per intentar tornar amb més força i amb un aval renovat de la militància.

En la seva compareixença, el líder d’ERC va intentar evitar qualsevol polèmica amb els companys de l’executiva que no comparteixen la seva estratègia. També va assegurar que no s’ha sentit pressionat per dimitir i va dir que, en qualsevol cas, el congrés del 30 de novembre servirà perquè la militància s’expressi. Aquesta és la clau, el congrés. Allà es veurà qui té més suports: si Junqueras i els que consideren que la reconstrucció d’ERC ha de passar per ell, o Rovira, i els que creuen que la remuntada d’ERC ha de passar per altres lideratges.

L’explicació que va donar Junqueras ahir per voler seguir és que ell on se sent «útil» és liderant ERC perquè considera que és «la millor manera d’ajudar Catalunya». Així, malgrat la debacle de diumenge, va defensar que pot redreçar el vaixell perquè Esquerra torni a ser una opció atractiva. Per aconseguir-ho portarà a terme «un procés d’escolta, de reconstrucció del relat, del que la societat espera de nosaltres i el que els podem oferir». «Jo voldria estar en aquest procés: necessito escoltar la gent, sortir al carrer, parlar amb tothom [...] amb això em sento útil», va etzibar, postulant-se. La realitat és que, des que va sortir de la presó definitivament el 2021, sempre ha deixat entreveure que la seva carrera política anava per llarg i que, algun dia, volia tornar a aspirar a la presidència de la Generalitat.

Els suports

Un dels primers dubtes que s’hauran de resoldre és amb quins suports compta per a aquesta operació. Ahir, en la seva compareixença, se’n van veure alguns. Van acudir a escoltar-lo l’exconseller i secretari general adjunt del partit, Juli Fernández; els dos responsables de la comunicació estratègica, Oriol Duran i Cristian Agudo; el secretari d’Organització, Pau Morales, i el secretari de Mobilització i Coordinació Municipal, Santi Valls. També es poden donar per fets els suports del vicesecretari de Comunicació Interna, Oriol López; del líder d’ERC a Madrid, Gabriel Rufián, i del conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena. La sensació és que Junqueras no té un suport majoritari en la direcció, però que està convençut que pot tenir-lo dels militants.

Moment delicat

Notícies relacionades

La batalla interna a ERC ha esclatat en un moment delicat: en una setmana comença la campanya de les eleccions europees i, a més, el partit ha de decidir si vol negociar amb el PSC la investidura o si, per contra, es manté al marge de la negociació. Junqueras va comunicar que ell és partidari de mantenir-se al marge perquè siguin el PSC, Junts i Comuns els que s’hagin de posar d’acord.

No obstant, no és clar que ERC pugui esborrar-se tan fàcilment de la investidura de Salvador Illa. Si els socialistes i Junts no arribessin a cap acord i hi ha risc de repetició electoral, tornar a les eleccions seria un escenari no desitjable per a ERC. Principalment, perquè no tindria candidat, ja que Aragonès va anunciar que abandonava la primera línia política i Junqueras difícilment tindrà aplicada l’amnistia, per la qual cosa continuarà inhabilitat. A més, com que els comicis serien amb tota probabilitat a l’octubre, ERC estaria en ple procés de reconstrucció interna.