Felip i Letizia, 20 anys d’una unió que ha renovat la Corona
Els Reis compleixen dues dècades de matrimoni que han donat estabilitat a la institució / La Zarzuela distribueix imatges de la parella reial i les seves filles
Felip VI i Letizia celebren dimecres 20 anys de casats. Han passat dues dècades d’aquell 22 de maig de 2004 plujós en què van contraure matrimoni a la catedral de l’Almudena de Madrid davant uns 1.500 convidats, entre els quals hi havia 15 caps d’Estat, representants de 40 cases reials i convidats que anaven des de Nelson Mandela, expresident sud-africà i Nobel de la pau, fins a Pau Gasol i Miguel Bosé. Aquest 2024 està ple de celebracions, perquè els ara Reis podran recordar, el 19 de juny, els 10 anys de l’entronització.
Felip (56) va dir el 2012 que, el dia de la boda, ell i Letizia (51), periodista de TVE quan es van conèixer, van assumir "un compromís personal i institucional". Vida i treball barrejats sempre i en vista de tothom. A poc a poc, la llavors princesa d’Astúries va anar assumint més espai a l’agenda de la Zarzuela, on s’ha convertit en una bona àncora per al seu marit, envoltat d’escàndols que han afectat el seu excunyat Iñaki Urdangarin i el seu pare, Joan Carles I. Felip i Letizia han renovat a poc a poc una Corona que es va deteriorar ràpidament la passada dècada.
"L’actual reina no ve de cap dinastia i això és bastant extraordinari si parlem amb perspectiva històrica. Això ha permès que Felip hagi pogut normalitzar la institució, acostar-la a la societat, i ella ha introduït a la Casa del Rei una mirada diferent", apunta Julián Casanova, catedràtic d’Història Contemporània. Casanova destaca l’"estabilitat" que el matrimoni ha donat a la direcció de l’Estat i la seva "bona imatge; gràcies, en part, a una premsa afí que ha sigut crítica amb Joan Carles I i que els ha salvat a ells".
L’esfera privada
A menys que els Reis facin alguna aparició sorpresa dimecres, com van fer pel seu 10è aniversari, quan van anar a Toledo a veure una exposició del Greco, de moment l’agenda oficial del dia queda buida. Habitualment, la Zarzuela informa els divendres a la premsa dels actes de la setmana següent, però aquesta vegada ha arribat sense res per al dia 22. Les imatges d’aquesta pàgina pertanyen a una sessió de fotos feta expressament per celebrar els 20 anys. Les ha facilitat la direcció de l’Estat i hi els Reis i les seves dues filles, Elionor (18 anys) i Sofia (17), als jardins del Palau Reial.
Potser han deixat l’agenda lliure perquè la reserven per a l’àmbit privat, una àrea que han preservat des del principi de la seva història en comú i que, com gairebé tot en aquesta parella, ha sigut objecte de crítica pels que volen transparència total de les seves vides. Aquests límits de privacitat, però, no han impedit que siguin objecte de constants rumors sobre el seu matrimoni que la Zarzuela ha ignorat i que mai s’han confirmat. També han col·locat sota aquest escut d’intimitat les seves filles, tot i que en els últims mesos, Elionor, l’hereva, ha començat a sortir-ne una mica per la majoria d’edat, la formació militar i l’increment de la participació en l’agenda oficial.
Segons la politòloga Cristina Monge, la preservació de la intimitat és una de les característiques que destaca d’aquests 20 anys d’un matrimoni que veu "alhora pròxim". La parella ha aconseguit aquesta proximitat, remarca, gràcies sobretot a Letizia, a qui veu com una "excel·lent comunicadora" que "hàbilment" ha sabut trobar el seu espai per centrar-se en actes sobre la salut mental i el medi ambient, dues àrees amb les quals "connecta" amb les generacions més joves.
El punt de vista de Caffarel
L’agenda de Felip i Letizia discorre de vegades per separat i, en altres ocasions, com a parella. De les dues maneres els ha tractat en múltiples ocasions Carmen Caffarel, catedràtica emèrita de la Universitat Rei Joan Carles. Va conèixer la Letizia periodista quan era vicedegana de la Facultat de Ciències de la Informació de la Complutense (1994-1998); va ser la responsable de la retransmissió que RTVE va fer de la boda perque era la directora general de l’entitat (2004 i 2007); va estar convidada a l’enllaç per aquest càrrec i va assistir amb el matrimoni a nombrosos actes quan ells eren prínceps i ella, directora de l’Instituto Cervantes (2007-2012).
"Són uns ambaixadors de la cultura espanyola i del país en general que obren portes allà on van", explica abans de ressaltar la "preparació" que mostren en les reunions i la "complicitat" entre tots dos que ella ha vist sempre. Caffarel creu que "la transparència a la Casa del Rei ha millorat una miqueta" respecte a l’etapa de Joan Carles, i es mostra comprensiva amb la privacitat que busquen els monarques "davant la intromissió de determinades webs i xarxes socials". "No ho han tingut fàcil i crec que aquesta pressió, com a parella, en comptes d’afeblir-los, els han enfortit", conclou.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia