Podem porta al Congrés el seu pla per controlar periodistes

Belarra assenyala propietaris, accionistes, directors i empleats de les empreses dedicades a la producció i difusió de continguts

Podem porta al Congrés el seu pla per controlar periodistes

Eduardo Manzana

2
Es llegeix en minuts
Ana Cabanillas

Podem va registrar ahir una llei al Congrés per assenyalar públicament els propietaris, accionistes, directors i treballadors de televisions, ràdios, productores o mitjans de comunicació escrits. El partit d’Ione Belarra va presentar una norma en la qual reclama que tot aquell amb responsabilitat, ja sigui econòmica o editorial, en les empreses periodístiques sigui sotmès a l’escrutini públic i exposi aspectes d’àmbit personal en el mateix règim a què se sotmeten els diputats.

En l’exposició de motius, Podem crida a la necessitat de conèixer "els interessos econòmics de les persones que exerceixen funcions de direcció, administració o creació de continguts en aquests mitjans, de manera anàloga a com es produeix amb els alts càrrecs de l’Administració". Tots ells segons la proposta, han de fer pública una declaració d’interessos en un mes des de l’aprovació de la norma.

Una declaració que "haurà d’incorporar la participació en qualsevol tipus de societat, cotitzada o no, especificant l’activitat econòmica desenvolupada per aquesta", i en cas que les seves accions superin el 10%, haurà d’incloure també si aquestes corporacions han rebut contractes d’alguna administració pública. Haurà de constar, a més, si perceben ingressos de més d’un mitjà de comunicació.

Afectació àmplia

En el text, Podem fixa que aquesta declaració, que s’ha d’enviar al Ministeri de Presidència, que garantirà "publicitat i accés" a la informació, haurà de contenir "com a mínim" tot el contingut inclòs a l’article 160 de la llei orgànica de règim electoral general, que es refereix a la declaració d’interessos i béns a la qual estan obligats els diputats. Aquest article també obliga a fer pública "qualssevol altres activitats que els proporcionin o puguin proporcionar ingressos econòmics, així com dels seus béns patrimonials".

Notícies relacionades

El més cridaner de la proposta és l’amplitud en la seva afectació, ja que més enllà d’arribar a grans propietaris i directors de mitjans de comunicació, també afecta petits accionistes, així com treballadors i col·laboradors. "Vull saber quins interessos econòmics tenen Antonio García Ferreras o Pablo Motos", va defensar Belarra ahir a La hora de TVE.

En la proposició de llei, s’especifica que l’àmbit d’afectació són les "societats o persones físiques" que tinguin llicència per emetre en TDT o senyal radiofònic, però també les que estiguin "dedicades a l’elaboració o producció de programes audiovisuals que aquelles contractin per a la seva emissió". A més, es veuran afectades les "societats o persones físiques que siguin titulars de mitjans de premsa escrita o digitals d’informació general", i els accionistes que tinguin almenys un 10% dels mitjans.