Pros i contres per a una investidura

Illa necessita per ser president el vot d’ERC o Junts, o l’abstenció dels dos. Després podria governar en solitari, forjar un tripartit amb ERC i els Comuns o buscar un pacte entre el PSC i Junts.

El candidato del PSC, Salvador Illa, durante la celebración del resultado electoral el domingo

El candidato del PSC, Salvador Illa, durante la celebración del resultado electoral el domingo / MANU MITRU

3
Es llegeix en minuts
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Francisco José Moya
Francisco José Moya

Infografia

ver +

Les cartes d’Illa

1. El triomf en vots i escons.

El PSC és el guanyador incontestable de les eleccions del 12 M. Amb més de 872.000 paperetes a favor seu i 42 escons, el 28% dels electors van optar per Salvador Illa, que el 2021 ja va guanyar en vots, però va empatar amb ERC en escons. Els socialistes li treuen gairebé 200.000 vots al seu immediat perseguidor, Junts, i el superen en sis punts en percentatge de vot.

2. El primer en 13 de les 15 grans ciutats.

El PSC va quedar primer en 13 grans localitats de Catalunya i segon en les altres dues (Girona i Sant Cugat), on va guanyar Junts. El partit de Carles Puigdemont va quedar segon en sis d’aquests municipis, però en d’altres es va situar molt per darrere. A Badalona i Tarragona, tercer; a l’Hospitalet, Sant Boi i Rubí, cinquè, i a Santa Coloma de Gramenet i Cornellà de Llobregat, sisè. El PSC va guanyar a 170 localitats, on viuen 5,6 dels 7,9 milions d’habitants de Catalunya, i en la majoria dels municipis de més de 50.000 habitants.

3. Les esquerres sumen... i els no independentistes també.

De totes les sopes de lletres possibles per configurar un possible Govern o un pacte que faciliti la investidura, la més clara (perquè ja s’ha configurat en el passat i perquè quadren els números sense recórrer a pactes Frankenstein) és la de PSC + ERC + Comuns, que sumen 68 diputats, els justos per tenir la majoria absoluta. D’altra banda, i tot i que ni el PSC ni els seus rivals ho contemplen, la suma amb el PP i Vox donaria als socialistes els 68 vots necessaris.

4. Aval a la defensa del projecte del Hard Rock.

El PSC ha defensat sense embuts el projecte del Hard Rock a Vila-seca i Salou. I a les dues localitats es va imposar àmpliament. Els més contraris al complex, Comuns i CUP, van quedar en sisè i setè lloc i fins i tot van baixar en vots, sense obtenir representació. A més, va quedar primer àmpliament al Prat de Llobregat i a Gavà. Aquesta posició avala també l’ampliació de l’aeroport Josep Tarradellas que forma part del projecte socialista per a Catalunya.

5. Més mobilització en una repetició electoral.

Illa podria mobilitzar encara més el seu electorat en una repetició electoral, que provocaria una polarització més gran entre el líder del PSC i Puigdemont. Confrontaria directament amb el líder postconvergent, acusant la resta de forces d’"irresponsables" per no facilitar que el guanyador governi. A ERC li podria passar una factura més gran, ja que Pere Aragonès es retira i Oriol Junqueras continua inhabilitat, pendent de l’amnistia.

Les cartes d’Illa

1. La promesa de Puigdemont.

El líder de Junts va afirmar en campanya que si no era investit president abandonaria la primera línia política. Qualsevol moviment en el seu partit que faciliti la investidura d’Illa abocaria l’expresident a la paperera de la història.

2. Millors perspectives de Junts en altres comicis.

Una repetició electoral afavoriria Junts, amb Puigdemont sent de nou candidat i ja present a Catalunya, i al·legant que només ell pot evitar un Govern d’Illa.

3. Les dificultats per lligar socis.

El diàleg no ha reportat a ERC els bons resultats d’altres cites electorals, per la qual cosa podria endurir la seva posició davant el PSC. A més, Illa té assegurat el no d’Aliança Catalana, la CUP, Vox i PP, com a mínim fins al 9 J. I els Comuns continuaran pressionant per frenar el Hard Rock.

Una remota possibilitat a què s’aferra l’expresident

A favor de Puigdemont juga que el seu partit va ser el que va guanyar en més municipis (726 dels 947). Ha desfet l’empat amb ERC, en una situació precària que podria facilitar una entesa, així com la necessitat de Junts de bastir ponts.

Notícies relacionades

Puigdemont amenaça amb exigir a Sánchez que el PSC li cedeixi els vots o, per contra, Junts retirarà els seus al Congrés. Això faria trontollar la legislatura espanyola perquè els seus vots són imprescindibles per a Pedro Sánchez.

Tot i així, l’independentisme no suma per la caiguda d’ERC i la CUP. Illa no està disposat a fer president al segon. I la tensió Junts-Esquerra dificulta un acord. Aliança podria, a més, esgarrapar vots a Junts en uns nous comicis.