Sánchez compara el líder de Junts amb Feijóo: "Ha d’assumir la realitat"

El president del Govern rebutja per complet que el PSC deixi governar els postconvergents després que Illa hagi aconseguit una clara victòria a les urnes

Sánchez compara el líder de Junts amb Feijóo: "Ha d’assumir la realitat"

JUAN RUIZ SiERRA

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez considera que Alberto Núñez Feijóo i Carles Puigdemont tenen una cosa en comú: els dos dirigents es resisteixen a assumir que han fracassat en els seus intents de ser investits, un com a cap de l’Executiu central i l’altre com a president de la Generalitat. Mentre el líder del PP i els seus asseguren que no és a la Moncloa "perquè no vol", el candidat de Junts a les eleccions catalanes de diumenge passat insisteix a buscar un pacte amb ERC i demanar al PSC que, malgrat haver aconseguit una victòria indiscutible, faci un pas al costat i el deixi governar.

"Puigdemont es troba en una situació molt similar a la del senyor Feijóo. No li surten els números. Pot fer com Feijóo i dir que no és president perquè no vol, però els números són els que són. Ha d’assumir la realitat. Tots els camins condueixen a Salvador Illa", va assenyalar Sánchez ahir durant una entrevista a La Sexta.

Així que la possibilitat que els socialistes catalans, que van aconseguir 42 escons davant els 35 de Junts, amb una diferència de gairebé 200.000 vots, permetin un Govern de Junts està "completament descartada", va assenyalar el líder del PSOE. La seva opció, com la d’Illa, és aconseguir un acord amb ERC i els Comuns, forces "progressistes" que al costat del PSC sumin 68 diputats al Parlament, la xifra exacta en què se situa la majoria absoluta.

Notícies relacionades

Les eleccions catalanes han donat a Sánchez un impuls indispensable per a aquesta complexíssima legislatura, marcada per la dependència d’ERC i Junts al Congrés. Ha quedat enrere el seu recent conat de dimitir per l’"assetjament" a la seva dona. Els comicis han validat iniciatives tan polèmiques com l’amnistia, que lluny de donar ales a l’independentisme, com sosté el PP, està contribuint a debilitar-lo a les urnes. "Ens l’hem jugat i el temps ha demostrat que teníem raó", va dir el president del Govern central.

Més enllà que Illa encara ha d’aconseguir armar una majoria per evitar la repetició electoral, el principal risc per a Sánchez se situa ara en la resposta a Madrid de republicans i postconvergents al que va passar diumenge. Però el president del Govern central considera que ni els uns ni els altres canviaran d’actitud i continuaran negociant al Congrés, on resulten indispensables perquè l’Executiu tiri endavant les seves iniciatives. Són plans diferents", va assenyalar.