Aragonès convoca per al 10 de juny el ple de constitució del Parlament

El president en funcions esgota el termini per fixar la data i allunya de la campanya de les europees la batalla d’ERC per la presidència de la Cambra

Aragonès convoca per al 10 de juny el ple de constitució del Parlament
1
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El president en funcions de la Generalitat, Pere Aragonès, ha decidit convocar el ple de constitució del Parlament per al dilluns 10 de juny, just un dia després de les eleccions europees. Aquest és el primer ple de la legislatura en el qual els 135 diputats han de triar la Mesa de la cambra, és a dir, el futur president de la institució, els dos vicepresidents, i els quatre secretaris. La data finalment escollida no és casualitat.

Segons la llei, el dia 10 de juny és l’últim dia de marge que tenia per fixar el ple. Triant aquell dia, Aragonès mira d’allunyar al màxim la constitució del Parlament de la campanya de les eleccions europees i, indirectament, situa ERC en la lluita per aconseguir la presidència de la cambra. ¿Per què? Si ERC vol aconseguir la presidència del Parlament ha de pactar amb el PSC i, per fer-ho, desgasta menys fer-ho el 10 de juny que enmig de la campanya.

L’encarregada de comunicar la decisió va ser la portaveu de l’Executiu català, Patrícia Plaja, que va explicar que Aragonès ja ha traslladat la data a tots els caps de llista dels partits que han obtingut representació al Parlament. Plaja va admetre que era "l’últim dia dins del termini legal" i va justificar que la voluntat del president és que el primer ple "interfereixi el mínim" en les eleccions.

No obstant, a ningú se li escapa que la data elegida és la que més convé a ERC per poder lluitar per la presidència desgastant-se el mínim possible. El partit republicà porta amb hermetisme les converses amb el PSC i la resta de partits, però divendres passat ja va admetre que estava disposat a negociar tant per la Mesa del Parlament com per a l’eventual investidura de Salvador Illa.

Notícies relacionades

Segona figura institucional

Tot i que ERC encara no ha confirmat formalment que lluiti per la presidència del Parlament, optar a aquest càrrec li donaria aire després de la patacada electoral del 12 de maig. Li permetria ostentar la segona figura institucional de Catalunya i li donaria una projecció notable. Això sí, si el PSC accedeix a votar un candidat republicà per al Parlament, a canvi exigirà als republicans que facin Illa president de la Generalitat.