Compareixença del cap del Govern

Sánchez defensa la seva dona al Congrés i confia en l’arxivament del cas

El president qualifica Gómez d’honesta i carrega contra el PP i Vox 

El líder del PSOE rebutja les acusacions al voltant del rescat d’Air Europa i les cartes de recomanació a empreses

Sánchez defensa la seva dona al Congrés i confia en l’arxivament del cas
4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

Pedro Sánchez va convertir ahir les explicacions al Congrés sobre les activitats professionals de la seva dona, Begoña Gómez, en una denúncia del que denomina la "màquina del fang", sense entrar al detall. Per al cap de l’Executiu no hi ha cas, ni per una suposada intervenció de Begoña Gómez en el rescat d’Air Europa amb diners públics ni tampoc per haver firmat cartes de recomanació a empreses que optaven a concursos públics. "El jutge que investiga aquest cas a l’Audiència Nacional ha dit ja, fins i tot en dues ocasions, que amb una sèrie de notícies falses sense contrastar no dona ni per citar la meva dona com a testimoni", va afirmar ahir amb referència a la companyia aèria. Així mateix, va rebaixar les cartes de recomanació a "declaracions d’interès" que no haurien sigut tingudes en compte en la valoració d’un concurs, "amb més de 30 empreses i institucions com l’Ajuntament de Madrid".

Per tot això, el cap de l’Executiu va confiar que s’arxivi aviat la investigació oberta contra la seva dona perquè es tracta de "denúncies falses" i "l’únic que hi ha és fang". Sánchez va concloure: "La meva dona és una professional honesta, seriosa i responsable".

Atacs al PP i Vox

Sánchez va dedicar més temps a carregar contra el PP i Vox que a oferir informació sobre la seva dona, a qui un jutge ha obert diligències prèvies per suposat tràfic d’influències, arran d’una denúncia de l’organització ultra Manos Limpias basada en retalls de premsa, alguns dels quals falsos, en un procés que suscita molts dubtes i que l’Executiu considera una "pantomima". No només per incloure’ls dins de l’engranatge del que denomina "màquina del fang". També, va afegir amb referència al cas Gürtel, perquè "els que realitzen tràfic d’influències són d’altres, i no ho fan enviant cartes oficials i públiques amb la seva firma. Ho fan amb sobres amb inicials i feixos de bitllets dins".

Després d’anunciar que dimarts vinent Espanya reconeixerà l’Estat palestí, com es preveia, Sánchez es va centrar en la propagació de "notícies falses" contra el Govern. "El seu mecanisme és senzill. Consisteix a finançar pseudomitjans de comunicació digitals perquè publiquin notícies falses, de les quals després es fan ressò els senyors Feijóo i Abascal. Finalment, aquestes notícies falses es converteixen en acusacions falses a través d’organitzacions ultradretanes com Manos Limpias", va dir, per concloure que el que busquen és enterbolir el debat públic i trencar l’Executiu. Una cosa que, va remarcar, no aconseguiran.

"M’ataquen per presidir un Govern que apuja el salari mínim, que aprova un impost a les grans fortunes, que revaloritza les pensions conforme al cost de la vida i reforça la sanitat pública davant les seves ànsies privatitzadores", va insistir el mandatari, assenyalant un "cercle de poder que està darrere dels tabloides digitals, les organitzacions ultres i els partits de la dreta i la ultradreta".

La compareixença de Sánchez al Congrés no s’entenia sense el context que l’envolta. El xoc amb el president de l’Argentina, Javier Milei, la convocatòria de les eleccions europees el 9J i l’escenari postelectoral a Catalunya. Aquest últim element va determinar les intervencions d’ERC i Junts. El portaveu republicà, Gabriel Rufián, va evitar criticar el cap de l’Executiu i, més enllà de dos petits retrets, es va centrar a denunciar l’avenç de l’extrema dreta. La seva homòloga postconvergent, Míriam Nogueras, va fer el contrari, carregar amb duresa contra Sánchez, fins al punt d’acusar-lo d’oferir una imatge de "debilitat" després de l’aturada de cinc dies que va anunciar just abans de les eleccions catalanes.

Futurs pactes d’investidura

Notícies relacionades

L’aritmètica del Parlament català i les estratègies de cada formació van quedar patents ahir. Sense una majoria independentista, ERC és clau perquè Salvador Illa sigui el pròxim president de la Generalitat. Totes les altres coses semblen abocar una repetició electoral. No obstant, el candidat de Junts, Carles Puigdemont, està entossudit a presentar-se a la investidura i buscar una majoria que, de moment, sembla clarament impossible. Tot això no es desencallarà fins després de les eleccions europees.

En aquest context, Rufián va centrar la majoria del seu discurs a criticar el PP i Vox pel seu suport a les idees de Milei i, també, a reclamar a l’esquerra certa "autocrítica". "L’esquerra és antipàtica. Som antipàtics. Avui l’esquerra és el límit a l’aire condicionat i la dreta és una terrassa de bar", va resumir. En l’apartat de retrets a Sánchez, que tot just va durar un parell de minuts, va assenyalar que el reconeixement de l’Estat palestí arriba tard, va admetre que les activitats de la dona de Sánchez poden ser "poc ètiques" i que després de la decisió d’apartar-se del focus durant cinc dies tornés sense cap proposta. Sobre la taula va posar la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) sense el PP i elevar les multes als mitjans de comunicació per difamació per evitar les notícies falses.

Temes:

Vox