Compte enrere per al 9J

El PSOE vol donar la volta al plebiscit de Feijóo i aglutinar el vot progressista

La candidatura de Ribera intenta esgarrapar suports a l’espai a la seva esquerra

El PSOE vol donar  la volta al plebiscit de Feijóo i aglutinar el vot progressista

Iván Gil

2
Es llegeix en minuts

Els socialistes afronten la campanya de les europees amb l’ànim de donar la volta a les enquestes fins a convertir el plebiscit que busca el PP en un examen sobre el lideratge d’Alberto Núñez Feijóo al capdavant de Génova. Abans del conflicte diplomàtic amb l’Argentina, els socialistes tenien l’expectativa de retallar l’avantatge dels populars entre dos i tres punts. Ara eleven els seus objectius i aposten per un empat tècnic o, fins i tot, quedar per davant. A Ferraz i a la Moncloa reconeixen que la crisi amb Javier Milei mobilitza l’electorat progressista més "mandrós" perquè visibilitza la candidatura de la vicepresidenta tercera, Teresa Ribera, com a dic contra l’"onada ultra", en la qual inclouen tant Vox com el PP per considerar-lo col·laborador necessari.

Més enllà d’aquesta empenta en els dies previs a l’inici de la campanya, el PSOE aposta en aquests comicis pel vot útil i aglutinar suports a l’espai a la seva esquerra. La candidatura de Ribera, amb un clar accent verd i social, va en aquesta direcció. L’enfocament de la campanya és dicotòmic, de progrés davant retrocés. D’aquí ve el lema Més Europa, que a la sala de màquines de Ferraz justifiquen com a model davant l’"auge de populismes que reclamen menys Europa, menys drets i menys llibertats" amb una tornada a l’Estat nació.

La confiança dels socialistes a escurçar l’avantatge té a veure en bona mesura amb l’"impuls" de les catalanes. La folgada victòria del PSC i la ruptura de la majoria independentista es presenta com un aval a l’agenda de l’Executiu amb la desjudicialització i la qüestionada llei d’amnistia. Un element de mobilització dins i fora del partit, a més d’un cop moral als que en les files socialistes no sempre van entendre el canvi de posició respecte a la mesura per donar carpetada judicial al procés.

A Ferraz presumeixen de tenir activat tot el partit, amb 5.000 voluntaris en campanya. "La gent sap que estem vivint una batalla cultural enormement agressiva i comença a preguntar-se. Es requereix una mobilització perquè això sigui parat a les urnes", defensen en la direcció del partit.

Vuit-cents actes

Notícies relacionades

El PSOE es juga en aquests comicis la primera cita amb les urnes a escala nacional des de la investidura, validar el seu full de ruta i neutralitzar l’estratègia de l’oposició. Per a això, s’ha greixat tota la maquinària i el president del Govern central i líder dels socialistes donarà el do de pit amb la seva participació en cinc actes electorals (València, Sevilla, Valladolid, Màlaga i Madrid). Les agrupacions socialistes tenen previst celebrar un total de 800 actes per tot el país i l’expresident José Luis Zapatero tornarà a protagonitzar una caravana paral·lela. "Ens hi juguem molt", remarquen a la seu federal.

Amb el perfil de Ribera es busca esgarrapar vots a l’espai a la seva esquerra, però també evitar fugues al centre. Per a això, en les últimes setmanes s’han visibilitzat acords amb el PP en grans assumptes ambientals. Pactes com els de Doñana o el mar Menor van tornar a escenificar-se de diferents formes per destacar un perfil de consens i diàleg. D’altra banda, s’intenta ressaltar el perfil de gestió de Ribera, posicionant-la per ocupar un lloc de comissària en la Comissió Europea.