"Les empreses han de ser més valentes davant la ultradreta"

Les empreses han de ser més valentes davant la ultradreta

Les empreses han de ser més valentes davant la ultradreta

4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

L’ambient al PSOE fa just un mes era molt pessimista pel que fa a la possible dimissió de Pedro Sánchez. Ara passa el contrari. ¿Què ha passat?

Va ser una ocasió per reflexionar sobre per què importa afrontar la batalla. Malgrat que hi ha moments en què sentim l’abatiment perquè és molt difícil defensar polítiques progressistes en aquest país, val la pena. Aquesta reflexió col·lectiva ha sigut capital.

¿Col·lectiva? El president no els va dir res durant la seva reflexió. ¿Com ho va viure?

Va ser una reacció personal i molt humana. Ell va demanar estar sol. Li pot semblar més o menys adequat. Però les reaccions personals són inevitables en moments d’abatiment.

El PSOE va encadenar la setmana passada dues derrotes parlamentàries: en la llei contra el proxenetisme i la del sòl. ¿Què és el que ha fallat?

En un moment preelectoral es poden registrar alguns moviments estranys.

Potser no les haurien d’haver sotmès a votació, llavors.

Les dues normes aborden temes capitals. Caldrà treballar-hi.

¿Què passa amb Sumar? El que ha ocorregut amb la llei del sòl, el projecte de la qual va ser aprovat pel Consell de Ministres, no té precedents. ¿Creu que la coalició està en perill?

En absolut. És del tot normal que les diferències es vegin reflectides amb més intensitat en un moment preelectoral. Cada dia estem aprenent.

¿Com afecten les eleccions catalanes als pressupostos? Necessiten ERC i Junts.

El missatge que surt de les urnes catalanes està carregat d’esperança, progrés i convivència. Salvador Illa ha de tirar endavant el Govern. El problema de qui governa a Espanya ja el vam resoldre l’estiu passat. Cal diferenciar entre les diferents eleccions.

Per tant, no considera que les europees suposin un plebiscit sobre Sánchez.

En aquestes eleccions no hem de resoldre la situació de Pedro Sánchez com pretén Alberto Núñez Feijóo. El 9 de juny tenim una altra pregunta. Els electors són prou intel·ligents.

Però l’Eurocambra es continua veient com un ens llunyà. ¿Els electors votaran en termes europeus i no nacionals?

No és un ens llunyà. El Parlament Europeu, la Comissió i el Consell decideixen la immensa majoria de les polítiques que afecten la vida quotidiana. Ens enfrontem a una disjuntiva molt important amb l’avenç de la ultradreta i un moviment trist per part del senyor Feijóo, que no té cap problema a pactar amb la ultradreta.

Però aquest acostament a la ultradreta està cada vegada més estès. Ursula von der Leyen s’ha obert a pactar amb el sector més allunyat de Rússia.

És un error immens. L’única vara de mesurar no pot ser si donen suport a Vladímir Putin o no. Putin és una amenaça real per a Europa, però no és l’única. Europa té una amenaça dins.

El president ha animat les empreses espanyoles a seguir l’exemple de les alemanyes i fer un pas endavant "en defensa de la democràcia". ¿Què els demanen?

Si ens trobem amb partits majoritaris al Parlament Europeu que demanen frenar l’agenda verda, es perden oportunitats per invertir a Europa. És un risc bastant obvi. En particular per al camp espanyol, que és el que es pot veure més afectat per la sequera.

¿Vol dir que les empreses espanyoles no acaben de comprendre les conseqüències de l’auge de la ultradreta?

Les empreses espanyoles han de ser més valentes a l’hora d’expressar les seves opinions. Se les troba una miqueta a faltar. Els està anant molt bé amb Pedro Sánchez. Les xifres de beneficis ho demostren. Però la polarització del debat nacional fa que siguin més tímides del que correspon. És preocupant.

Durant els últims dies s’ha parlat molt de política internacional, del xoc amb Javier Milei i el reconeixement de l’Estat palestí. ¿Quin impacte tindrà en aquestes eleccions?

La proposta dels dos Estats permet obrir la porta a un escenari nou. És la via més raonable per recuperar l’ordre internacional. I ho fem amb dos estats europeus més: Noruega i Irlanda.

¿I Milei?

És profundament desagradable que un dirigent d’un país germà com l’Argentina visiti Espanya i faci un qüestionament directe en un acte de la ultradreta. És una estratègia deliberada de debilitar la convivència. És una provocació, acompanyada per les paraules absolutament fora de lloc de Vox, insultant i animant a la violència als carrers, a què Feijóo tampoc sembla que reaccioni. És important ficar-hi la banya i que totes les forces democràtiques reaccionin defensant un president elegit democràticament. El PP és un partit bastant ambigu. Contrasta amb la fermesa patriòtica que va reclamar quan era un altre el president del Govern.

¿No és una mesura excessiva la retirada de l’ambaixador a l’Argentina? Qui va ser atacada directament va ser la dona del president, que no forma part de l’Executiu.

Notícies relacionades

Aquest senyor ha vingut a insultar el president del Govern i la seva dona. És una situació que ha de ser resolta al més aviat possible a través dels cursos diplomàtics, d’acord amb els usos tradicionals, i això passa per un pronunciament del president argentí.

Milei té previst realitzar una altra visita a Madrid el pròxim 21 de juny. ¿És possible que el Govern posi pegues a aquest viatge si no és institucional?

Confio que les coses tornaran al seu curs. Aquesta situació haurà d’anar avaluant-se.