Guerra a l’est d’Europa

Espanya proporcionarà a Ucraïna més armes, entrenament i intel·ligència

Sánchez es compromet davant Zelenski a oferir un suport militar de 1.000 milions d’euros aquest 2024 

L’acord bilateral serà vigent durant 10 anys, però els detalls es renovaran anualment

«El compromís de suport militar d’Espanya per al 2024 serà de 1.000 milions d’euros» Pedro Sánchez president del govern espanyol

«Vull destacar l’afecte i el respecte amb què la societat espanyola ens ha recolzat» Volodímir Zelenski president d’Ucraïna

Espanya proporcionarà a Ucraïna més armes, entrenament i intel·ligència
3
Es llegeix en minuts
Mario Saavedra

Amb diversos mesos de retard respecte a altres països occidentals, Espanya va firmar ahir un acord de seguretat amb Ucraïna en el qual es compromet a una sèrie de provisions d’armament, entrenament i intel·ligència de manera previsible i establerta durant els 10 anys vinents, per garantir la capacitat de lluita del país contra la invasió russa.

«Espanya donarà suport militar, humanitari i financer i col·laboració en indústries de Defensa, ajuda a la reconstrucció i desminatge», va anunciar el president del Govern, Pedro Sánchez, en roda de premsa a Madrid juntament amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, de visita d’Estat a Espanya. «El compromís de suport militar per al 2024 serà de 1.000 milions d’euros, que permetran reforçar, entre altres coses, la defensa antiaèria del país, per protegir la població civil que continua patint atacs indiscriminats».

El president ucraïnès va destacar «l’afecte» amb què la població espanyola ha acollit els refugiats ucraïnesos. Va remarcar com l’acord bilateral inclou la cooperació de la indústria militar en projectes conjunts. I va recordar que, a més dels 1.000 milions bilaterals, Espanya contribuirà també amb 5.000 milions al fons europeu.

Zelenski va aprofitar per demanar que els països occidentals entreguin a Ucraïna algunes unitats de bateries antiaèries Patriot, «no desenes, sinó unitats». Sense elles, és molt difícil evitar que els avions russos s’acostin a territori ucraïnès i llancin els míssils, que va xifrar en 3.000 l’últim mes i espera que pugi fins a 3.500 en els mesos vinents. Sánchez va confirmar que enviarà més míssils Patriot a Ucraïna, però no una de les bateries que té l’Exèrcit. Una d’elles està desplegada a Turquia.

Sánchez va rebre el seu homòleg amb una abraçada a les escaletes del palau de la Moncloa. Van estar reunits una hora, en la qual el president ucraïnès va informar l’espanyol sobre la situació al front. Va reconèixer avanços russos tant a la província de Khàrkiv com en el Donbàs. Va ser aquesta complexa situació miltar el motiu pel qual, segons va confirmar Zelenski ahir, es va veure obligat a cancel·lar la visita d’Estat programada per al 17 de maig passat.

Espanya també cooperarà amb Ucraïna en matèria d’intel·ligència. Els dos països «prosseguiran i intensificaran la cooperació entre els seus respectius serveis d’intel·ligència i contraintel·ligència» i cooperaran en matèria de «comunicació estratègica» i en la lluita contra la manipulació de la informació.

El Memoràndum d’Entesa es va firmar per als pròxims deu anys, tot i que fonts de la Moncloa expliquen que els detalls hauran de ser renovats any a any en funció de les necessitats que tingui Ucraïna.

El Rei rep el líder ucraïnès

Hores abans de la firma solemne del Memoràndum a la Moncloa, el rei Felip VI va rebre a peu de pista el president d’Ucraïna a l’aeroport de Barajas. Es tracta d’un gest inusual de deferència i per mostrar la importància que es dona a aquesta visita. És una cosa que també va fer en el seu moment, tot i que a la base aèria de Torrejón, el juny del 2022, quan va venir el president dels Estats Units, Joe Biden.

La visita de Zelenski és la primera d’Estat a Espanya tot i que ja va estar l’octubre passat a Granada amb motiu de la cimera de la Comunitat Política Europea en el marc de la presidència espanyola del Consell de la UE.

El mandatari va aterrar poc abans de les 12.00 hores, amb cert retard sobre l’horari previst. Després de saludar Felip VI i la resta de la delegació que va acudir a rebre’l, es van interpretar l’himne ucraïnès i l’espanyol i a continuació tots dos van passar revista les tropes dels tres exèrcits que van formar davant l’avió.

Notícies relacionades

Des de Barajas, Zelenski es va traslladar al palau de la Moncloa, on es va reunir amb Sánchez i va firmar l’acord de seguretat, similar al que han subscrit ja altres països del G-7 com el Regne Unit, França o Alemanya. Després, Felip VI va rebre el mandatari ucraïnès al Palau Reial, on, després d’una reunió bilateral, va oferir un dinar en el seu honor al qual va acudir també el líder de l’oposició, Alberto Núñez Feijóo.

Una vegada acabada la seva visita a Espanya, Zelenski viatja a Portugal per firmar un acord similar.

Temes:

Intel