Felip VI demana a Rússia el final de la guerra i de l’ocupació

El Monarca va rebre el dirigent ucraïnès a Barajas, mentre que els grups d’esquerra a l’oposició el van plantar al Congrés

Felip VI demana a Rússia el final de la guerra i de l’ocupació
2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

Els Reis, Felip VI i Letizia, van oferir ahir un dinar al Palau Reial al president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, i el cap de l’Estat espanyol hi va pronunciar unes breus paraules de benvinguda en les quals va instar el líder de Rússia, Vladímir Putin, que es retiri del país veí i posi fi a la guerra. El Monarca va començar remarcant que és «un honor» per a ell adreçar-se als que continuen «defensant la sobirania, la llibertat i la democràcia» de la pàtria ucraïnesa «davant la brutal agressió armada de Rússia». «En aquests moments tan terribles que pateixen, senyor president, Ucraïna sap que continuarà comptant amb Espanya i confiem que amb la resta dels seus socis internacionals durant el temps que sigui necessari», va dir Felip VI.

Per al Rei, el suport a Ucraïna «té un objectiu clar: aconseguir la pau al país». «Una pau integral, justa i duradora, per al que és essencial la retirada completa, immediata i incondicional de totes les forces russes del territori d’Ucraïna dins de les seves fronteres internacionals», va afegir. En la seva al·locució, Felip VI també va destacar «l’heroisme, l’entrega, la valentia i la resistència del poble d’Ucraïna, del seu Govern i de les seves Forces Armades.

El Monarca va ser l’encarregat de rebre el dirigent ucraïnès a l’aeroport d’Adolfo Suárez Madrid-Barajas, un gest d’afecte i poc habitual. L’anterior vegada que ho va fer va ser amb Joe Biden, president dels EUA, el juny del 2022, que va visitar Espanya per participar en la cimera de l’OTAN. El Rei va acompanyar el president ucraïnès fins al pavelló d’Estat. I, des d’allà, va anar Zelenski a la Moncloa, per veure’s amb Pedro Sánchez. Al dinar al Palau Reial va assistir el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo.

Zelenski va tancar la seva agenda institucional a Espanya amb una vista al Congrés dels Diputats on va ser rebut pels presidents del Congrés i el Senat, Francina Armengol i Pedro Rollán, respectivament. Després es va reunir amb els portaveus dels grups parlamentaris, però ERC, EH Bildu, Podem i el BNG van decidir plantar Zelenski en resposta a la decisió de Sánchez de subministrar armes a Ucraïna.

Notícies relacionades

A tall de protesta, les quatre formacions, essencials per a l’estabilitat de la legislatura, van donar una prova més de la distància que els separa del Govern de coalició. Fonts d’EH Bildu van explicar que no comparteixen l’objectiu de la seva visita, «que no és cap altre que tancar un acord de seguretat amb el Govern espanyol pel qual es destinaran 1.129 milions d’euros a armament per a Ucraïna el 2024». A més, van assenyalar que aquesta decisió es va prendre «a esquena del Congrés».

Un missatge molt similar va llançar la líder de Podem, Ione Belarra, que, directament, va rebutjar assistir a la recepció del president ucraïnès perquè la cita s’utilitzarà «com un rentat de cara democràtica per a una decisió totalment antidemocràtica com la que ha pres el Govern». En aquest sentit, va recalcar que la seva presència només contribuiria «a generar la sensació que hi ha a Espanya un consens militar i un consens per l’escalada bèl·lica». Belarra també va criticar que l’Executiu hagi pres la decisió «sense passar pel Congrés».

Temes:

EH Bildu Govern