Feijóo exigeix explicacions i Sánchez respon amb "fang" i Vox

El líder del PP intenta atacar el president del Govern central pel cas de la seva dona en l’últim cara a cara al Congrés abans del 9J

Feijóo exigeix explicacions i Sánchez respon amb "fang" i Vox
3
Es llegeix en minuts
Paloma Esteban

La revelació del sumari sobre el cas Begoña Gómez, en el qual s’apunta a la condició processal d’investigada de la dona del president del Govern central per delictes de tràfic d’influències i corrupció en els negocis, va centrar la intervenció d’Alberto Núñez Feijóo en el seu cara a cara d’ahir al Congrés amb Pedro Sánchez, l’últim abans de les eleccions europees.

El líder del PP va deixar de banda la pregunta prevista sobre les diferències internes a l’Executiu de coalició per demanar explicacions. És la primera vegada que Feijóo cenyeix la seva pregunta a un sol assumpte i va mirar d’assetjar Sánchez, assegurant que el president ja sabia quan es va retirar a reflexionar durant cinc dies, dient que dimitiria, que la seva dona estava sent investigada. I el va acusar: "Ho sabia tot i ho va tapar" en totes les seves intervencions posteriors, tant en mitjans de comunicació com al Congrés. "Ha d’explicar aquesta investigació per corrupció que afecta la Moncloa. El jutge que investiga el cas rep amenaces i es queixa d’ingerències de la fiscalia. Ha citat a declarar diversos empresaris i la fiscalia europea també investiga els contractes relacionats amb la seva dona. Ho sabia tot i ho va tapar", va repetir el líder conservador.

Cap de les seves preguntes va ser resposta pel cap de l’Executiu, que ni tan sols va entrar en l’assumpte i es va centrar a replicar acusant Feijóo d’agitar la "màquina del fang" i plegar-se a l’estratègia de la ultradreta, repetint la paraula fang diverses vegades.

Feijóo va tornar a reiterar en el seu segon torn: "La Moncloa està investigada per corrupció", va dir, i va qüestionar tant la crisi diplomàtica amb l’Argentina com el reconeixement de l’Estat de Palestina com "una cortina de fum". "No utilitzi més excuses, no utilitzi el poble argentí ni la noble causa del poble palestí –es van sentir rialles al grup de l’esquerra– i la situació del poble israelià per no donar explicacions al poble espanyol. Vostè no se’n va anar a reflexionar, se’n va anar a pensar en la seva defensa. Acabi amb això, no es pot seguir així", va acabar la seva intervenció.

L’extrema dreta

L’estratègia electoral per a les europees amb la qual el PSOE mira de vincular el PP amb l’extrema dreta va sortir a col·lació en el torn del president. Sánchez va recriminar "els governs de la vergonya amb Vox", pels quals va etzibar a Feijóo: "Tornaran a perdre les eleccions". "Per al que ha quedat, venia a no insultar i elevar el debat polític", es va limitar a lamentar el cap de l’Executiu per apostar per "seguir governant" mentre Feijóo persistirà a "xipollejar al fang".

Qui sí que va parlar de la investigació de Begoña Gómez –perquè Sánchez ni ho va esmentar– va ser la vicepresidenta primera, María Jesús Montero, en la resposta a la secretària general del PP, Cuca Gamarra. Segons la número dos de l’Executiu central, les informacions de les últimes hores arran de la filtració del sumari no aporten novetats. "Es fan ressò d’una notícia de fa un mes i mig", va remarcar fins i tot ignorant que llavors es va adonar de l’obertura de diligències prèvies per una denúncia d’Hazte Oír, però no que el jutge havia traslladat a Gómez la seva qualitat d’investigada.

Montero va brandir un informe de la UCO de la Guàrdia Civil en què s’exculpa la dona del president del Govern, tot i que s’hi admet que "no disposa" de tota la documentació. Per a Montero es tracta d’un informe concloent que "no hi ha res de res".

Gamarra, igual que va fer dimarts en una compareixença convocada a la tarda després de les novetats del cas Begoña Gómez, va acusar el president de "mentir" una vegada i una altra, i també la vicepresidenta, assegurant que quan els membres d’un Govern menteixen "han de dimitir".

Notícies relacionades

El cas Koldo

Per una altra part, el PP va anunciar ahir que no cridarà a declarar Pedro Sánchez en la comissió d’investigació del Senat sobre la trama Koldo i les seves derivades –el cas Begoña Gómez- la setmana vinent. Sí que hi hauran de desfilar la presidenta del Congrés, Francina Armengol; l’exministra Arancha González, i el president d’Adif, Ángel Contreras.

Temes:

Govern Vox