L’Audiència de Madrid recolza la causa contra Gómez al veure "indicis objectius"

El tribunal retreu al fiscal l’intent de tancar les actuacions contra la dona de Sánchez perquè podria crear «llacunes d’impunitat» / La interlocutòria avala investigar si va mediar en la concessió d’ajudes

L’Audiència de Madrid recolza la causa contra Gómez al veure "indicis objectius"
3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +
Tono Calleja Flórez
Cristina Gallardo

L’Audiència Provincial de Madrid ha recolzat la causa seguida pel Jutjat d’Instrucció número 41 de Madrid contra Begoña Gómez, dona del president del Govern, Pedro Sánchez, pels presumptes delictes de tràfic d’influències i corrupció entre particulars. En la seva interlocutòria, el tribunal qualifica d’"inusual" l’intent de la Fiscalia Provincial de Madrid de donar carpetada a les actuacions, perquè això podria "crear llacunes d’impunitat" en els casos en què el "comportament penalment rellevant no sempre és fàcil d’establir", com pot ser aquest, en què aprecia "indicis objectius que apunten a la intermediació en la concessió de subvencions en què podria haver-hi hagut algun tipus de contraprestació".

La Sala, de la qual es va apartar l’exministra de Justícia, Pilar Llop, per no comprometre la imparcialitat del tribunal, rebutja el recurs presentat per la Fiscalia Provincial de Madrid contra l’obertura de diligències acordada el passat 16 d’abril pel jutge Juan Carlos Peinado contra Gómez a partir d’una denúncia de Manos Limpias, redactada a partir d’informacions periodístiques, per les cartes de recomanació que va enviar des de la seva càtedra a la Universitat Complutense a favor de l’empresari Carlos Barrabés, que va resultar beneficiat en adjudicacions públiques.

El tribunal admet que la denúncia conté "un primer bloc fàctic inversemblant o amb dades errònies" i que el relatiu a Globalia no passa de "simple conjectura més enllà de sosprenents coincidències temporals i personals", que "potser haurien merescut activar controls administratius previs garants dels principis de transparència i bon govern". És la part referida a les ajudes a l’UTE formada per Innove Next SLU, del Grup Barrabés –que dirigeix Carlos Barrabés, que "va organitzar el Màster de Transformació Social Competitiva que dirigeix la denunciada Begoña Gómez"–, i l’Escola de Negocis The Valley en què "sí que apareixen ja dades objectives suficients que legitimen l’inici de la investigació". En aquest punt també ha obert diligències la Fiscalia Europea, com recorda la resolució.

"Amb la denúncia es proporcionen indicis objectius que apunten a la intermediació en la concessió de subvencions en què podria haver existit algun tipus de contraprestació, si més no", respecte a l’UTE que va resultar adjudicatària de dos contractes amb Red.es, un per 5,8 milions i altre per 4,4, després que Gómez remetés les cartes de recomanació, explica la interlocutòria. Afegeix que aquesta "activitat legitima una investigació, sense que de moment sigui necessari anticipar una exacta qualificació jurídica", com intenta fer el fiscal.

"Denúncia falsa"

Notícies relacionades

Malgrat la contundència de la resolució, el ministre de Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, va destacar que l’Audiència de Madrid "no imputa res de res a Begoña Gómez" i "no té en compte l’informe de l’UCO que desmenteix totes les fal·làcies de la denúncia falsa del sindicat ultradretà Manos Limpias". Va assegurar que Vox i PP intenten "qüestionar i posar en dubte el treball dels que estan amb la veritat", que, segons la seva opinió, "són la fiscalia i la Guàrdia Civil", i va dir confiar que el procediment s’arxivi al més aviat possible, cosa que no sembla que hagi de passar en un futur pròxim amb la interlocutòria d’ahir.

La fiscalia argumentava que no hi havia indicis que la intervenció de Gómez, realitzada com a "professional" i no com a dona del president del Govern, hagués pogut generar la pressió necessària per entendre comès el delicte de tràfic d’influències ni el benefici empresarial que implica el de corrupció en els negocis. Al seu informe la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil tampoc apreciava indicis contra la dona del president del Govern. Però el tribunal de l’Audiència de Madrid no comparteix aquestes argumentacions, més enllà d’entendre excessiu que el magistrat hagués decretat el secret de les actuacions i més quan va informar la denunciada de l’obertura de les diligències.