El perdó als encausats per l’1-O
El Congrés aprova l’amnistia en una tensa i aspra sessió
L’entrada en vigor de la llei es podria retardar fins després de les europees
L’amnistia ja és una realitat. A falta que es publiqui al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), la llei d’amnistia ja està aprovada amb el vot de la majoria absoluta del Congrés. 177 sís a favor de la mesura de gràcia que tanquen una tramitació parlamentària de 200 dies que va començar amb l’acord del PSOE amb ERC i Junts per tancar la investidura de Pedro Sánchez. En contra, els diputats del PP, Vox, UPN i Coalició Canària: 172 vots que van resultar insuficients per frenar la llei.
Sota l’atenta mirada d’Oriol Junqueras, de Jordi Turull, de Carme Forcadell i de Dolors Bassa, tots ells condemnats pel Tribunal Suprem el 2019 pel procés, els diputats de la Cambra baixa es van anar posant drets per posicionar-se a favor o en contra de l’amnistia. Els vots de PSOE, Sumar, ERC, Junts, EH Bildu, PNB, Podem –malgrat l’absència d’una de les seves diputades–, BNG i de José Luis Ábalos van fer possible l’aprovació de la norma, que després d’una aspra sessió plena de crits i insults va ser rebuda amb els aplaudiments de gran part de l’hemicicle i de les tribunes de premsa.
No obstant, l’amnistia no entrarà en vigor fins a la seva publicació al BOE. El normal és que les normes aprovades pel Congrés triguin uns dies a ser publicades, però fonts del Govern adverteixen d’un possible retard. Primer caldrà esperar que ho publiqui el Butlletí Oficial de les Corts, que sol trigar una setmana. A més, la llei ha de ser sancionada pel Rei. Felip VI viatja avui al Salvador i tornarà a Espanya el 2 de juny. Amb aquests condicionants no s’apunta una data estimada per a la publicació al BOE, però en qualsevol cas serà en un màxim de 15 dies. Es podria publicar en la recta final de la campanya per a les eleccions europees del 9 de juny o poc després, sense que Carles Puigdemont pugui presentar-se a Espanya.
Reivindicar la norma
Els més satisfets per l’aprovació van ser ERC i Junts. "Avui és un dia històric perquè estem davant la primera derrota del règim del 78", es va congratular el portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, abans de recordar que van ser els primers a defensar la llei. La portaveu de Junts a la Cambra baixa, Míriam Nogueras, va reivindicar que el sí a l’amnistia "no és perdó, ni clemència", sinó "reparació".
Notícies relacionadesEl PSOE també va voler capitalitzar l’amnistia. "Europa, Espanya i Catalunya han dit sí a l’amnistia. Europa l’ha beneït, Catalunya l’ha agraït i aquestes Corts Generals l’avalen avui", va sentenciar el diputat del PSOE Artemi Rallo.
"L’1,6% ha guanyat la resta dels espanyols per l’ambició d’un sol home", va sentenciar el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo. "Avui hem assistit a l’acta de defunció del PSOE", va clamar. Més contundent i agressiu va ser el líder de Vox, Santiago Abascal, que va assegurar que l’aprovació de l’amnistia és "el pitjor que ha passat" des del1978. Els diputats de Vox, a més, van insultar altres diputats i durant alguns minuts la presidenta del Congrés, Francina Armengol, es va veure obligada a paralitzar el debat..
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia