L’escàndol de les mascaretes

La Fiscalia Europea reclama assumir la investigació de tot el cas Koldo

El Tribunal Suprem haurà de dirimir qui s’encarrega de la instrucció si el jutge Moreno rebutja cedir la causa al ministeri públic de la UE

La Fiscalia Europea reclama assumir la investigació de tot el cas Koldo
2
Es llegeix en minuts
Cristina Gallardo
Tono Calleja Flórez
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

La Fiscalia Europea ha reclamat al jutge que investiga a l’Audiència Nacional el cas Koldo, Ismael Moreno, que li cedeixi tota la competència en aquest procediment, segons especifica una nota de premsa difosa als mitjans de comunicació. L’organisme amb seu a Luxemburg pretén així "investigar conjuntament la totalitat dels contractes adjudicats per les diferents administracions públiques" a l’empresa Soluciones de Gestión, amb la qual els comissionistes Víctor de Aldama i Juan Carlos Cueto van pegar un pelotazo de 15 milions d’euros amb la venda de mascaretes durant la pandèmia de covid.

"Atès que el Jutjat Central d’Instrucció número 2 investigava la mateixa empresa per contractes adjudicats per altres administracions i, com que un d’aquests contractes estava cofinançat amb fons europeus, la Fiscalia Europea va sol·licitar informació addicional per valorar si es presentaven els requisits per assumir la competència també per aquests fets", completa la nota de premsa de la Fiscalia Europea, que va acusar la Fiscalia Anticorrupció de no haver-li facilitat una part de la informació que tenia en el seu poder.

Una vegada rebuda la informació, "i després d’examinar-la en detall", la Fiscalia Europea ha adoptat la decisió de reclamar les indagacions al magistrat de l’Audiència Nacional, completa la nota. Si el jutge Moreno rebutja cedir la causa, haurà de ser el Tribunal Suprem el que dirimeixi qui s’encarrega de la instrucció del cas Koldo.

En concret, la Fiscalia Europea va assegurar que va tenir coneixement que un dels contractes que investigava el jutge Moreno "havia sigut cofinançat amb fons europeus" gràcies a la informació entregada per la Direcció General de Fons Europeus del Ministeri d’Hisenda i Funció Pública.

El 4 de març, la Fiscalia Europea a Madrid va iniciar una investigació, basant-se en les notícies publicades pels mitjans de comunicació, relativa a un possible frau relacionat amb l’adjudicació de contractes de mascaretes anticovid adjudicats pels serveis de Salut de les Balears i les Canàries a una mateixa empresa. Després d’aixecar-se el secret de sumari, la fiscalia va reclamar a l’instructor que li entregués diferents oficis elaborats per la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, que han convençut l’organisme de Luxemburg de reclamar la totalitat de les indagacions.

Notícies relacionades

La competència

El ministeri públic de la Unió Europea (UE) havia dictat el 9 d’octubre del 2023 un decret que tenia com a finalitat examinar si era o no competent per investigar els diferents contractes públics sota sospita en la causa. I per a això era "imprescindible conèixer els fets i delictes investigats en cada un dels contractes", indica un decret del 4 de març, mitjançant el qual obria diligències, però només pels contractes de les Balears i les Canàries.