Judes, Taylor Swift i un fallit intent de sabotatge

Vox va intentar sense èxit rebentar la transcendental aprovació de l’amnistia, mentre Sánchez es va absentar del debat i només hi va ser per votar. Al final, la mesura de gràcia va sortir del Congrés entre crits de «traïdors» i «filonazis».

Pleno de aprobación definitiva de la ley de amnistía en el Congreso de los Diputados.

Pleno de aprobación definitiva de la ley de amnistía en el Congreso de los Diputados. / José Luis Roca

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El primer que va parlar als passadissos va ser Patxi López. "L’amnistia obre un temps nou", va dir el portaveu socialista. Pot ser. Encara és aviat per certificar la seva tesi, però es donen diversos elements per, com a mínim, sostenir-la.

El ministre de Transport, un imant per als micròfons per les seves declaracions sol ser interrogat a la Cambra baixa per l’última polèmica del dia. Però aquesta vegada no. Puente havia assistit al primer concert de Taylor Swift, així que l’interès va estar centrat en les seves impressions sobre el que havia passat al Bernabeú. "Meravellós. Formidable", va dir abans d’assenyalar que el seu tema favorit de Swift és I knew you were trouble (Sabia que eres problemàtic), una frase que passa habitualment pel cap de nombrosos dirigents socialistes quan, per exemple, el senten acusar el president de l’Argentina, Javier Milei, de consumir "substàncies".

Swift, no obstant, no va ser present durant el debat, un símptoma que el "temps" que s’obre ara tampoc és tan "nou". Dins de l’hemicicle va ser més o menys el de sempre, només que més aspre i agressiu que altres vegades, la qual cosa no resulta senzilla, amb l’oposició comparant l’absent Pedro Sánchez amb Judes ("va trair Jesús per 30 monedes", va assenyalar Alberto Catalán, d’UPN), els partidaris de l’amnistia parlant de "dia històric" i els 33 diputats de Vox intentant sabotejar la cita i impedir la votació. No els va sortir bé, tot i que hi va haver moments en què va faltar poc.

De banderes i senyorets

Un exemple entre molts d’altres. Santiago Abascal havia acabat la seva intervenció, en què va dir que alguns dels diputats presents "odien profundament Espanya" i havien "arrencat" la seva bandera de l’Ajuntament de Barcelona. Gerardo Pisarello, de Sumar, es va sentir al·ludit i va prendre la paraula. "No acceptem cap lliçó dels senyorets que sempre han viscut sense treballar", va assenyalar.

Diversos parlamentaris de Vox van començar a insultar. "¡Traïdors!, ¡corruptes!, ¡bandits!". Es va arribar a sentir un "sudaca" dirigit a Pisarello, nascut a Tucumán (Argentina). Un altre diputat va començar a pronunciar la frase homòfoba que va recórrer les protestes de fa uns mesos contra Sánchez i l’amnistia davant les seus del PSOE: "Per set vots, tens el c...". Allò va ser massa fins i tot per a Vox. Altres membres del partit d’extrema dreta van fer callar. Per poc temps.

"Intentem no donar aquest espectacle", va dir la presidenta del Congrés, Francina Armengol.

En lloc de rebaixar la tensió i centrar-se en les presumptes virtuts de l’amnistia, començant pel pes que ha tingut en la incontestable victòria de Salvador Illa a les urnes catalanes, el socialista Artemi Rallo va picar l’ham. Va assegurar que els membres del partit d’Abascal eren "filonazis", cosa que va provocar que quatre diputats de Vox, com si fossin nens petits castigats en una aula de les de fa unes quantes dècades, giressin els seients i donessin l’esquena al portaveu socialista.

Notícies relacionades

I així va continuar l’últim debat sobre l’amnistia del procés, que va servir perquè els líders d’ERC i Junts, Oriol Junqueras i Jordi Turull, que l’havien seguit com a convidats, es fonguessin en una abraçada quan el text va sortir aprovat. Sánchez, en canvi, va preferir saltar-se’l, malgrat la transcendència de la norma, que és, de moment, l’única proposició de llei aprovada pel Congrés en aquesta legislatura. El president només va entrar a l’hemicicle per votar. Mariscal, el més ofensiu dels diputats de Vox, li va cridar "¡traïdor!" i "¡corrupte!".

Com a espectacle, el de Swift al Bernabéu va ser molt millor, afirmen els que hi van assistir. Inclòs el ministre Puente.

Temes:

PSOE Argentina Vox