El cas Koldo

Anticorrupció demana imputar dos alts càrrecs de Transports

La Fiscalia Europea, a l’assumir la causa, recorda al jutge Moreno que ara s’ha d’abstenir de realitzar noves diligències

Des de Luxemburg volen investigar la causa, ja que un dels contractes es va pagar amb fons europeus

Anticorrupció demana imputar dos alts càrrecs de Transports
2
Es llegeix en minuts
Cristina Gallardo
Tono Calleja Flórez
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

La Fiscalia Anticorrupció ha sol·licitat al jutge que instrueix el cas Koldo en l’Audiència Nacional, Ismael Moreno, que cridi a declarar com investigats el sotssecretari general de Transports i Mobilitat Sostenible, Jesús Manuel Gómez García, i el director general de Gestió de Persones d’ADIF, Michaux Miranda Paniagua, segons especifica un escrit del 29 de maig. També demana que comparegui com a imputat l’ex secretari general de Ports de l’Estat Álvaro Sánchez Manzanares, destituït pel ministre Óscar Puente.

Anticorrupció fa aquesta petició després de rebre un informe de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil del qual es desprèn que "Jesús Gómez García, Álvaro Sánchez Manzanares i Michaux Miranda Paniagua podrien haver exercit certes pressions sobre les persones responsables de les entitats que havien de fer l’adjudicació dels contractes de subministrament de mascaretes, sense permetre o donar peu a examinar altres ofertes o pressupostos, donant per fet, i sense opció de rebatre la decisió final d’adjudicació, que l’adjudicatari final seria Soluciones de Gestión y Soporte a la Empresa SL", segons l’escrit, que apunta que l’actuació podria suposar tràfic d’influències.

Anticorrupció conclou que, per part de Ports de l’Estat, que va pagar 25 milions d’euros per les mascaretes de la trama, la gestió de la contractació de Soluciones de Gestión SL va ser liderada per Sánchez Manzanares, que en aquell moment era el secretari general de Ports de l’Estat: "Tenia una estreta relació amb Koldo García Izaguirre, evidenciada no només per les intervencions telefòniques i els seguiments policials, sinó també pels correus entre tots dos", destaca l’escrit.

En el cas de Gómez García, la UCO conclou que va ser qui "va assumir un rol clau" perquè la decisió de contractar la mercantil "fos transmesa als ens que van executar la contractació de la mercantil", en concret a Ports de l’Estat i a ADIF: "D’una banda, s’han trobat correus electrònics en què sembla exercir com a corretja de transmissió entre l’esfera pròxima del ministre i els ens adjudicadors. D’altra banda, s’entén que van prendre part activa en el seguiment i control que aquestes adjudicacions arribessin a terme per posteriorment participar en el repartiment de mascaretes", indica el document. Quant a Miranda, a qui vincula "directament amb Koldo", la Fiscalia destaca que va ser qui "va assumir un paper rellevant perquè els tràmits legals fossin emplenats per ADIF i es pogués dur a terme la contractació".

Exercir la seva competència

Notícies relacionades

Un dia després de la petició de la Fiscalia Anticorrupció, la Fiscalia Europea va firmar un decret pel qual "avoca" (és a dir, es fa càrrec) aquest assumpte. En el decret s’informa el Jutjat Central número 2, presidit per Moreno, de la decisió d’exercir la seva competència, per la qual cosa obtenen les diligències que estava tramitant i li recorden que "ha d’abstenir-se de realitzar nous actes d’investigació".

La Fiscalia Europea va assegurar que va tenir coneixement que un dels contractes que investigava el jutge Moreno dels vinculats al Ministeri de Transports "havia sigut cofinançat amb fons europeus". Aquesta circumstància ha donat peu a reclamar tota la causa. Es tracta d’investigar tots els contractes adjudicats per les diferents autoritats públiques a la mateixa empresa en un breu període de temps, defensen des de Luxemburg.

Temes:

Adif