Enquesta del GESOP

La dreta s’imposaria a Sánchez amb Vox a l’alça

Feijóo recula però podria sumar una majoria ajustada amb Abascal, i el PSOE es recupera a costa de Díaz

Des del febrer, el PP ha perdut 5,7 punts, Vox n’ha sumat 3,4 i el PSOE n’ha guanyat un i mig

El president desplaça com a preferit per a la Moncloa el cap de l’oposició, que treu la pitjor nota en dos anys

La dreta s’imposaria a Sánchez amb Vox a l’alça

EFE

4
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Ricard Gràcia
Ricard Gràcia

Infografia

Especialista en Visualització de la informació, dades, mapes, diagrames... Noves narratives

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En els últims anys es repeteix el patró que les campanyes electorals solen reactivar el votant d’esquerres que en altres moments sembla desmobilitzat. Una nova mostra d’això és l’Enquesta política d’Espanya, que ha elaborat el Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a Prensa Ibérica durant l’actual campanya de les europees del 9 de juny. El sondeig reflecteix que, si Pedro Sánchez convoqués ara eleccions generals, el bloc de la dreta obtindria una victòria molt més ajustada que fa només tres mesos davant la recuperació del PSOE.

Seria el creixement de Vox el que permetria a Alberto Núñez Feijóo arribar a la majoria absoluta després d’haver perdut 5,7 punts i 27 escons des del febrer. Els ultres de Santiago Abascal, per la seva banda, han pujat 3,4 punts i 17 diputats, la qual cosa significa que estan capitalitzant més episodis, com la investigació per corrupció a la dona de Sánchez, Begoña Gómez, l’aprovació definitiva de la llei d’amnistia i els efectes de les crisis diplomàtiques amb Israel i l’Argentina. Però cap d’aquests xocs no passen factura al PSOE, que en tres mesos ha crescut 1,5 punts i 12 escons, a costa d’erosionar el soci del Govern, Sumar, que perd 6 diputats des del febrer.

El PP tornaria a guanyar les generals amb el 32,8% dels vots i entre 142 i 144 escons (ara en té 137), però tres mesos enrere Feijóo pujava fins als 171 diputats. Els populars registren l’estimació de vot més baixa des de les eleccions de l’any passat i han reculat 10 punts en fidelitat de vot (76,8%) des del febrer. La fuga de suports cap a Vox s’ha duplicat (6,5%) i el percentatge d’electors que absorbeixen dels ultres s’ha reduït a la meitat (16,6%). En canvi, el PP aconsegueix atraure ara més abstencionistes que el PSOE, quan sol passar el contrari.

Si fa tres mesos Feijóo podia aspirar a no dependre de Vox per arribar a la Moncloa, ara els vots d’Abascal serien imprescindibles. L’extrema dreta aconseguiria el 12,5% dels sufragis i entre 35 i 37 diputats (ara en té 33), molt per sobre dels 22 parlamentaris que obtenia al febrer, quan es quedava fins i tot per sota de Sumar. La clau de l’ascens és que la fidelitat de vot a Vox s’ha disparat 20 punts, fins al 78%, i és la més gran entre tots els partits.

En conjunt, el bloc de dretes ha perdut dos punts en tres mesos i oscil·laria de 177 a 181 escons, respecte a la forquilla de 184 a 193 en què es movia llavors. Una majoria absoluta molt ajustada que voregen unes esquerres que han millorat un punt i tres diputats, sobretot perquè Sánchez ha tret rèdit del conat de dimissió a l’abril arran de les investigacions a la seva dona.

El PSOE obtindria el 29,5% dels vots i entre 120 i 122 diputats (ara en té 121), el millor registre des de les generals del 2023. Amb tot, els socialistes es mantenen dos punts per sota del percentatge obtingut a les urnes, tot i que la seva fidelitat de vot s’ha recuperat 10 punts des del febrer i assoleix el 70%, sense gairebé fugues de suports significatives cap a altres partits. En canvi, Sánchez atrau avui més votants de Sumar (15%).

Podem, fora del Congrés

La coalició de Yolanda Díaz surt malparada d’aquest últim trimestre i cauria fins al 9,5% dels sufragis i tindria entre 19 i 21 escons (avui en té 31), la qual cosa significa que des de les eleccions generals ha perdut gairebé tres punts. Sumar consigna la fidelitat de vot més baixa de totes les forces polítiques perquè la meitat dels que el van votar el juliol de l’any passat canviarien ara de papereta: el 15% triaria la del PSOE i un altre 15% la de Podem, que, amb el 2,6% de vots, no superaria la barrera electoral que dona accés al Congrés.

Més enllà de la intenció de vot, la davallada popular i la recuperació socialista es percep en altres indicadors de l’enquesta. Per exemple, Sánchez torna a ser el preferit per a president del Govern, una cosa que no passava des de la convocatòria electoral de l’any passat i dona mostra de la mobilització del votant d’esquerres davant les europees de diumenge que ve. Tres de cada 10 espanyols (29,7%) prefereixen que el líder del PSOE segueixi a la Moncloa, cinc punts més que al febrer. Feijóo es queda en el 23,7% de preferències després de perdre quatre punts. Sánchez també és el dirigent més ben valorat, amb un 4,2, tot i que en aquest cas comparteix nota amb Díaz i tots dos han esgarrapat tres dècimes des del febrer, les mateixes que ha cedit Feijóo. Amb un 4, el líder del PP obté la nota més baixa d’ençà que va arribar a la presidència del partit.

Notícies relacionades

El que es repeteix un sondeig més és que tots els dirigents polítics encaixen un suspens. Abascal és qui aconsegueix més bona valoració entre el seu electorat (7), mentre que Feijóo i Sánchez reben una nota semblant entre els seus (6,7 i 6,6, respectivament). El cap de l’oposició també aprova entre els votants de Vox (5,2), mentre que Sánchez supera l’aprovat entre els simpatitzants de Sumar (6), Junts (5,8) i ERC (5,5).

El 60% dels espanyols continuen mostrant-se pessimistes sobre el futur del país. Les valoracions positives de la gestió del Govern sumen el valor més alt dels dos últims anys (30%) després d’haver pujat sis punts i mig en tres mesos, però continua sent majoritari el suspens (48%).

Temes:

Sumar PSOE Vox