Illa exigeix "humilitat" a ERC en la negociació de la investidura

Teresa Ribera creu que Catalunya ha patit una "dècada perduda" pels independentistes i que Europa s’enfronta a una altra de similar si guanya la dreta

Illa exigeix "humilitat" a ERC en la negociació de la investidura

quim bertomeu

1
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els mítings de la campanya de les eleccions europees s’estan convertint en l’escenari triat per ERC i el PSC per intercanviar-se avisos sobre la negociació de la investidura a la presidència de la Generalitat. Si dissabte Esquerra va posar les seves dues condicions per investir Salvador Illa –un finançament singular com a avantsala d’un referèndum–, ahir Illa es va regirar davant aquest plantejament. En un míting a Lleida, va demanar als republicans afrontar la negociació amb "humilitat" i mantenint "els peus a terra".

No va citar explícitament els republicans, però se’l va entendre. El líder socialista va demanar que "ningú oblidi el que van decidir els catalans el 12 de maig", és a dir, que van convertir el PSC en guanyador i van treure a ERC 13 escons. Una manera de recordar a Esquerra que les seves dues grans demandes no van tenir l’aval de les urnes.

Tampoc va passar per alt el to contundent que la secretària general d’ERC, Marta Rovira, ha fet servir per adreçar-se als socialistes. "He vist en els últims dies algú fent-se el milhomes", va dir, i va recordar que Catalunya és "de tots i de totes, i que ningú té dret preferent a res".

Tot i que Illa es va mostrar crític amb els republicans, també va donar senyals que continua aspirant a aconseguir els seus vots per ser president. En aquest sentit, es va receptar a si mateix "paciència" i es va mostrar convençut que acabarà sent president.

Notícies relacionades

A Lleida va rebre el suport de la candidata del PSOE a les eleccions europees, la vicepresidenta Teresa Ribera, que va proclamar: "Salvador, et volem com a president". El míting va servir perquè el PSOE i el PSC es reivindiquessin com l’"únic" partit que pot disputar la victòria al PP i contenir l’ascens de l’extrema dreta.

Ribera va criticar Feijóo pels pactes que el PP té amb Vox i va acusar els populars de ser la "crossa" dels partits que es presenten a Europa per "trencar-la des de dins". La vicepresidenta tercera del Govern va dir que Catalunya ha passat per un "dècada perduda" pels governs independentistes i que Europa podria enfrontar-se a una "dècada perduda" si guanya la dreta.