Compte enrere per al 9J

Junts insisteix en una "restitució" de Puigdemont per mobilitzar el vot

Toni Comín nega que aquests comicis es vegin com una segona volta de les catalanes, però augura que un mal resultat seria utilitzat en contra seu

Junts insisteix en una "restitució" de Puigdemont per mobilitzar el vot

CARLOTA CAMPS

2
Es llegeix en minuts
CARLOTA CAMPS

Junts torna a fiar-ho tot a la figura de l’expresident Carles Puigdemont de cara a les eleccions europees, malgrat no ser el candidat, i mira de mobilitzar el votant independentista amb l’argument que això "reforçaria" la seva "restitució" al capdavant de la Generalitat. És el plantejament que ha esgrimit el candidat de Junts en aquests comicis, Toni Comín, per demanar als votants que triïn la seva papereta el pròxim 9 de juny. "Tots a omplir les urnes per a la restitució del president", va exclamar en l’acte central de la campanya dels postconvergents, que es va celebrar ahir a la ciutat de Brussel·les.

Malgrat reconèixer que les eleccions europees no són "una segona volta de les catalanes", Comín creu que si el resultat de Junts no és satisfactori, serà aprofitat en contra seu. Així, Junts insisteix que la investidura de Puigdemont és un escenari plausible, per més que el guanyador fos el socialista Salvador Illa i que el seu partit ja hagi rebutjat cedir-li el lloc amb la seva abstenció. "Si ens van bé aquestes eleccions, els nostres objectius quedaran reforçats. I el nostre objectiu és la restitució del president Puigdemont", va rematar.

La formació considera que gran part de la pèrdua de la majoria independentista el passat 12 de maig és imputable a la desmobilització dels votants favorables al procés. Per això, durant l’última setmana de campanya, el partit mirarà de tornar a reactivar l’electorat.

En aquest sentit, el secretari general del partit, Jordi Turull, va augurar que el mes de juny serà "determinant". Turull no va voler donar pistes sobre les negociacions per a la constitució de la Mesa del Parlament i l’elecció de la seva presidència el pròxim 10 de juny, però va preveure que el mes vinent marcarà les institucions catalanes "durant molts anys". També va donar per fet que serà quan es produeixi la tornada a Catalunya "de tots els exiliats".

Notícies relacionades

Puigdemont reivindica l’exili

L’acte va aconseguir reunir un centenar de persones, dos dies després de l’aprovació de la llei d’amnistia, una fita que va ser reivindicada pel mateix Puigdemont. "Tenim amnistia perquè aguantem la posició, si no ens haguéssim recolzat en aquesta estratègia, l’amnistia no hauria sigut necessària, ens haurien posat al pot comú dels indults", va exclamar assenyalant també l’oficialitat del català com un "camí irreversible".