Enquesta del GESOP

L’amnistia del procés manté un ampli rebuig tret de Catalunya

El 60% dels espanyols s’hi oposen i el 30% avala la llei aprovada pel Congrés, que divideix els votants del PSOE

L’amnistia del procés manté un ampli rebuig tret de Catalunya

Leonard Beard

2
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Ricard Gràcia
Ricard Gràcia

Infografia

Especialista en Visualització de la informació, dades, mapes, diagrames... Noves narratives

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El final de la batalla parlamentària i el començament d’un pols judicial que podria ser fins i tot més dur ha suavitzat l’oposició dels espanyols a la llei que amnistiarà les causes del procés independentista català, però el rebuig de la principal concessió de Pedro Sánchez a ERC i Junts continua sent clarament majoritari. El que s’ha aguditzat és la divisió que la norma provoca entre els votants del PSOE, un calador en què per primera vegada, i per la mínima, hi ha més partidaris que detractors.

L’Enquesta Política d’Espanya elaborada pel GESOP per a Premsa Ibèrica conclou que el 59,2% dels espanyols estan en contra de l’amnistia i el 31,2% es declaren a favor. Aquesta és la tercera vegada des que es va presentar la llei, el novembre passat, que el GESOP pregunta per l’amnistia als seus entrevistats, i en aquests sis mesos l’avantatge dels detractors del text s’ha reduït 11 punts, de 39 punts el novembre als 28 actuals. El no a la norma ha retrocedit 2,3 punts des del febrer i 6,7 punts des del novembre, mentre que el sí ha sumat 2,5 punts des del febrer i 4,5 punts des del novembre.

Per autonomies, l’aprovació de la llei no ha variat el fet que només a Catalunya hi hagi una clara majoria a favor de l’amnistia, i que aquesta hagi anat creixent amb el pas dels avatars parlamentaris. Dos de cada tres catalans (65,7%) donen suport a la norma, set punts més que al febrer i 10 punts i mig més que al novembre. Un de cada quatre catalans (26,2%) opinen el contrari, però en aquest cas el percentatge ha baixat 4,8 punts des del febrer i 6,2 punts des del novembre.

El País Basc i Galícia

A Euskadi també hi ha més suport que oposició, però amb una diferència molt més estreta que a Catalunya: 47,4% davant 34,5%. En la resta d’autonomies predomina el rebuig de la llei amb percentatges que oscil·len entre el 58,7% de Castella i Lleó i el 71,2% d’Andalusia. El sí es queda per sota del 30% a tots els territoris tret de Castella i Lleó i la Comunitat Valenciana. I a Galícia es dona la diferència més gran respecte al sondeig de febrer, perquè si llavors el 41% dels gallecs avalaven la mesura, el percentatge ha caigut fins al 23,4%.

Notícies relacionades

Per votants, el canvi principal es dona entre els electors socialistes. Al novembre, el no superava en 9,2 punts al sí. Al febrer, la diferència havia baixat a 8,2 punts. Amb l’amnistia aprovada, el sí s’ha posat per davant del no per tot just un punt i mig: el 43,3% dels votants del PSOE recolzen la llei i el 41,8% la rebutgen. Entre els electors de Sumar, ERC i Junts hi ha més partidaris que detractors, al revés que entre els simpatitzants de PP i Vox.

Empresa responsable: GESOP. Tècnica d’investigació: Entrevistes telefòniques. Àmbit d’estudi: Espanya. Població: Majors d’edat amb dret a vot. Mostra: 1.013 entrevistes. Tipus de mostreig: Proporcional per comunitat autònoma i dimensió de municipi. Selecció de la persona a entrevistar segons quotes croades de sexe i edat. Marge d’error: ± 3,10% sota el supòsit de m.a.s. en universos infinits, màxima indeterminació estadística (p=q=0,5) i un nivell de confiança del 95%. Treball de camp: Del 27 al 31 de maig del 2024.