El PSOE arriba a empatar amb el PP en la recta final de les europees

Populars i socialistes estan separats per només mig punt a sis dies per a les eleccions / Vox es consolida en la tercera plaça, Sumar i Podem mantenen el pols, ERC resistiria per la tirada dels seus socis i Junts perdria força

El PSOE arriba a empatar amb el PP en la recta final de les europees

El PSOE arriba a empatar amb el PP en la recta final de les europees

2
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Ricard Gràcia
Ricard Gràcia

Infografia

Especialista en Visualització de la informació, dades, mapes, diagrames... Noves narratives

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El trajecte cap a les eleccions europees de diumenge vinent se li està fent llarg al PP. La campanya ha anat reduint la distància amb el PSOE i tots dos arriben a l’esprint final en una situació d’empat tècnic que deixa en l’aire qui guanyarà els comicis. Així ho reflecteix l’Enquesta Política d’Espanya que el Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) ha elaborat per a Prensa Ibérica en la primera setmana de la campanya. A menys d’una setmana per a les urnes, mig punt separa Teresa Ribera i Dolors Montserrat, que estan empatades a 21-22 escons.

Els populars aconseguirien el 32% dels vots i els socialistes obtindrien el 31,5%. El PSOE va guanyar folgadament les europees del 2019 amb el 32,6% i 21 eurodiputats, mentre que el PP es va quedar amb el 20% i 13 parlamentaris. Així doncs, Montserrat s’anotaria un important creixement per al PP, però Ribera està a prop d’igualar el resultat del seu antecessor, Josep Borrell, i de disputar als populars una victòria que setmanes enrere tenien a l’abast de la mà.

PP i PSOE consignen una fidelitat de vot similar, al voltant del 70%, però els conservadors surten beneficiats de la desaparició de Cs (absorbeixen la meitat dels que el van votar el 2019) i la fuga de vots de Vox (es quedarien amb tres de cada 10 electors). Els socialistes han millorat les seves expectatives perquè atrauen dos de cada 10 votants de Podem i el 15% dels abstencionistes.

Qui sembla tenir bastant assegurada la medalla de bronze és Vox, que se situa en el 8,1% dels vots i 5-6 escons (ara en té 4). Amb tot, els ultres es quedarien quatre punts per sota del seu registre en les generals de l’any passat. Ho expliquen dos factors: la fidelitat de vot a Vox en les europees (56,7%) és 21 punts inferior que en les generals i les seves expectatives es veuen minvades per l’agitador ultra Alvise Pérez, que amb la candidatura S’ha Acabat la Festa podria aconseguir 1-2 diputats.

Sumar i Podem entaulen per separat una batalla que pot desembocar en el mateix resultat que el partit morat va aconseguir cinc anys enrere, 6 eurodiputats, però ara repartit en dues marques. Sumar aconseguiria el 5,8% dels vots i 3-4 parlamentaris, mentre que Podem es quedaria en el 4,4% i 2-3 representants. Dels que van votar Podem el 2019, el 34,6% triaria avui la mateixa papereta i el 28% escolliria la de Sumar.

Pols català amb truc

Notícies relacionades

El nou duel Esquerra-Junts pot deixar un resultat amb truc. Mentre ERC es presenta amb EH Bildu i BNG en la coalició Ara Repúbliques, JxCat es presenta en solitari. El sondeig dona 3 escons als republicans (els mateixos que té) i 1 als postconvergents (dos menys que ara). Un mes després del revés en les eleccions catalanes, ERC es beneficiaria de la tirada dels seus socis de coalició, en uns comicis amb circumscripció única, tot i que a Catalunya quedés per darrere de Junts.

La representació espanyola a l’Eurocambra es completaria amb el PNB, que revalidaria el seu escó amb la Coalició per una Europa Solidària. En aquestes eleccions, Espanya reparteix 61 escons. El 2019 se’n van adjudicar 54, que van pujar a 59 amb la sortida del Regne Unit de la UE. Això va fer que el PSOE, el PP, Cs, Vox i Junts guanyessin un diputat cadascun.

Temes:

Sumar PSOE Vox