Von der Leyen promet "actuar" si perilla l’Estat de dret

La presidenta de la Comissió Europea admet "preocupació" en un acte a Galícia

Von der Leyen promet "actuar" si perilla l’Estat  de dret

Belén Teiga

2
Es llegeix en minuts
Belén Teiga

"Welcome to Coruña, Ursula", "Welcome to Galícia", així van rebre ahir la presidenta de la Comissió Europea, l’alemanya Ursula von der Leyen, que va participar en una romeria del PP a O Pino, un municipi de la província gallega la Corunya. La líder europea visitava aquesta comunitat en plena campanya de les eleccions europees que s’han de celebrar diumenge vinent. "Santiago era el camí dels que buscaven l’esperança a les seves vides. Avui Europa representa un viatge semblant", va esgrimir la política alemanya.

"Al cor del PP a Espanya", com va definir la comunitat el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, Von der Leyen va centrar bona part del discurs en el sector primari, assegurant, entre altres qüestions, que "no és acceptable ni sostenible" que els agricultors venguin per sota dels costos de producció. Entre els anuncis, la presidenta de la CE va afirmar que, si és escollida per segona vegada, encarregarà al comissari de Pesca que s’ocupi que aquest sigui un medi de vida sostenible per a futures generacions.

En aquesta mateixa línia, Feijóo va posar èmfasi en el fet que "la Unió Europea coneix el món rural". "Si no tenim a Espanya un Govern per als agricultors, ramaders i pescadors, el tindrem a Europa. És la nostra xarxa de seguretat", va remarcar. També va prendre la paraula, entre crits de "president", el líder del PPdeG, Alfonso Rueda, que va iniciar la seva intervenció en anglès, convidant la presidència de la Comissió Europea a disfrutar d’"una típica festa gallega" davant d’unes "5.000 persones". "Galícia és cada vegada més forta, som el final de tots els camins", va incidir abans de demanar el vot.

"Comunitat de llei"

La presidenta de la Comissió Europea i candidata del Partit Popular Europeu (PPE), Ursula von der Leyen, va admetre allà mateix, després que el Congrés de Diputats aprovés dijous la llei d’amnistia, que hi ha "preocupació" a Europa per l’Estat de dret, però també va voler garantir que Europa "actuarà" si es posa en perill. Tot i que al seu discurs no va esmentar explícitament la paraula amnistia, va indicar que Espanya, com qualsevol altre Estat membre, "pot confiar en Europa".

Notícies relacionades

"Sé que hi ha preocupació a Europa per l’imperi de la llei. Permeteu-me ser molt clara: la Comissió Europea, com a guardiana dels Tractats, té la tasca de defensar aquests valors", va proclamar.

Von der Leyen va assenyalar també que els estats membre "han de respectar aquests valors comuns en què es construeix" la UE i va avisar que la Comissió Europea "sempre ha actuat i actuarà per protegir" els seus ciutadans quan aquests valors "estiguin en perill". "Al cap i a la fi, som una comunitat de llei", va garantir, per afegir que el deure de la UE és "protegir de qualsevol amenaça".