La majoria dels espanyols recolzen el reconeixement de Palestina...

Una quarta part dels ciutadans estan en contra del gest del Govern, que també comparteixen 3 de cada 10 votants del PP

La majoria dels espanyols recolzen el reconeixement de Palestina...

Juan Carlos Castro / LPR

1
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Ricard Gràcia
Ricard Gràcia

Infografia

Especialista en Visualització de la informació, dades, mapes, diagrames... Noves narratives

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El simbòlic reconeixement de l’Estat palestí per part del Govern de Pedro Sánchez ha obert una esquerda en les relacions entre Espanya i Israel en plena guerra de Gaza, on els morts ja superen els 36.000. Malgrat tenir pocs efectes pràctics, la majoria dels espanyols donen el vistiplau a una mesura que concita suports bastant transversals.

Segons assenyala l’Enquesta Política d’Espanya, elaborada pel GESOP per a Prensa Ibérica, un 56,8% dels ciutadans està d’acord amb el reconeixement palestí davant un 22,7% que no el comparteix. L’altre 20,5% evita pronunciar-s’hi. Entre els votants de la dreta predominen les opinions contràries a la mesura, però les majories no són en absolut clamoroses. Per exemple, el PP té un 45,8% dels seus simpatitzants en contra del reconeixement i un 28,4% a favor, amb un 25,8% que no s’hi pronuncia.

En l’electorat de Vox, l’oposició al reconeixement augmenta fins a un 59,2% i només un 12% s’hi declara partidari, però també té un 29% d’indecisos sobre aquesta qüestió. El suport al gest de Sánchez és alt entre els votants del PSOE (74,5%) i semblant al que es dona entre els que voten ERC. Però queda lluny del 96% de suport que trobem en l’electorat de Sumar i el 100% en el de Junts.

Per autonomies, l’aval al reconeixement és majoritari en totes, tot i que els percentatges basculen bastant entre unes i altres: del 42,8% a les Canàries al 80,3% al País Basc, passant pel 63,4% a Catalunya. El rebuig més gran el consigna Andalusia (28,2%) i el percentatge més gran d’indecisos es localitza a Galícia (25,3%). En la resta de territoris, les diferències entre partidaris i detractors de l’Estat palestí són bastant semblants a la mitjana estatal.

Notícies relacionades

Els joves, més a favor

El debat sobre el conflicte araboisraelià sol calar amb més força entre les generacions més joves, i l’enquesta ho constata perquè és en la franja de 18 a 29 anys on l’aval al reconeixement s’enfila fins a un 62%, 10 punts més que entre els de 30 i 44 anys. Però també entre els espanyols de més edat, a partir dels 60 anys, el suport voreja el 60%, igual que passa entre els entrevistats que resideixen a les ciutats més grans d’Espanya, de més de 500.000 habitants.