...i rebutgen retirar l’ambaixadora a l’Argentina malgrat el to de Milei

La represàlia de Sánchez per les acusacions contra la seva dona divideix els votants d’esquerra i concita un fort rebuig entre la dreta

...i rebutgen retirar l’ambaixadora a l’Argentina malgrat el to de Milei

Europa Press/Contacto/Daniel Bustos

1
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Ricard Gràcia
Ricard Gràcia

Infografia

Especialista en Visualització de la informació, dades, mapes, diagrames... Noves narratives

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A diferència del reconeixement de Palestina, la majoria dels espanyols desaproven la reacció del Govern a l’acusació de corrupció del president de l’Argentina, Javier Milei, contra Begoña Gómez, dona de Pedro Sánchez, en un acte de Vox a Madrid. L’Executiu va decidir retirar l’ambaixadora espanyola a Buenos Aires després de constatar que Milei no tenia intenció de retractar-se’n, mesura que rebutja un 55,8% dels ciutadans davant un 27% que la recolza i un 17,2% que no s’hi pronuncia, segons l’Enquesta Política d’Espanya del GESOP per a Prensa Ibérica.

El desacord és molt majoritari entre els votants del PP i de Vox, per sobre del 80%, mentre que en la resta d’electorats hi ha bastanta divisió d’opinions, fins i tot entre els votants del PSOE: un 42,8% són partidaris de retirar l’ambaixadora, un 36,1% s’oposen a la represàlia diplomàtica i un 21,1% eviten opinar sobre la qüestió. Entre els simpatitzants de Sumar, d’ERC i de Junts també s’imposen les percepcions favorables a la retirada de l’ambaixadora, però el rebuig de la mesura arriba a un de cada tres votants en cada formació.

Notícies relacionades

No hi ha tanta divisió quan segreguem els resultats per comunitats autònomes. En totes hi ha més opositors que defensors de la represàlia a Milei, i en l’excepció que confirma la regla, que és el País Basc, hi ha menys d’un punt de diferència a favor de la retirada de l’ambaixadora espanyola a l’Argentina. Així mateix, també hi estan d’acord un 37,6% dels catalans, però un 44,4% censuren la decisió del Ministeri d’Exteriors. El rebuig supera el 50% a la Comunitat de Madrid, Galícia, Castella-la Manxa i les Canàries, i el 60% a Andalusia, el País Valencià i Castella i Lleó.

Per gèneres, tot i que el suport és semblant en els dos sexes, entre les dones hi ha gairebé 13 punts menys d’oposició que entre els homes perquè entre elles també es donen 10 punts més d’indecisió. I a les principals ciutats d’Espanya, a partir dels 500.000 habitants, el rebuig també se situa 10 punts per sobre dels municipis que són més petits.