Compte enrere per al 9J

ERC busca el vot agrari i promet lluitar a Europa per millors preus

Junqueras acusa Junts, el PSOE i el PP de perjudicar els pagesos a l’Eurocambra i es proposa lluitar per canviar els tractats de lliure comerç

ERC busca el vot agrari i promet lluitar a Europa per millors preus
2
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un dels objectius d’ERC en aquesta campanya ha sigut mirar de captar el vot dels agricultors, un sector de l’economia que fa mesos que protesta per mirar de veure millorades les seves condicions laborals. Per mostrar el seu compromís amb els pagesos, els republicans van portar ahir la seva campanya fins a l’espai natural de Gallecs, a Mollet del Vallès, on van assumir dos compromisos: lluitar per millorar els preus dels productes agrícoles i per canviar els tractats de lliure comerç.

Per millorar els preus dels productes, la candidata dels republicans a les eleccions europees, Diana Riba, va proposar l’impuls d’un Observatori de Preus de la Unió Europea. L’encàrrec que tindria aquest organisme seria el de fixar uns preus mínims per a tots els productes en àmbit europeu per evitar que hi hagi agricultors que hagin de vendre per sota del preu de cost. La idea dels republicans és exercir pressió des de l’Eurocambra –poder legislatiu– perquè la Comissió Europea –poder executiu– ho porti a terme.

Els mateixos requisits

L’altra gran proposta d’ERC és exercir pressió perquè es revisin els tractats de lliure comerç que té la UE amb tercers països. El seu argument és que es firmen acords que, en nom del lliure comerç, desprotegeixen els agricultors. La proposta d’Esquerra és que aquests tractats incloguin "clàusules mirall". Això significa que s’imposi a aquests tercers països que els seus productes han de complir amb els mateixos requisits sanitaris, ambientals i laborals que s’exigeixen als pagesos del continent. És una manera de frenar la competència deslleial.

Si Riba va ser l’encarregada de formular les propostes, Oriol Junqueras, el president del partit, va ser el responsable de formular les proclames. "Els nostres camperols, com tots els treballadors, mereixen viure amb dignitat. Mereixen tenir uns ingressos dignes i unes polítiques agràries que fixin preus raonables", va proclamar. També va protestar pel mal repartiment que, al seu parer, la UE fa dels fons agrícoles. Segons les seves dades, un 80% d’aquests fons pararà en mans de només un 20% dels propietaris de les terres. En definitiva, a grans terratinents que no tenen els problemes de l’agricultor mitjà.

Notícies relacionades

Junqueras també va intentar marcar perfil respecte a altres candidatures. "Junts, el partit socialista i el partit popular sempre han votat a favor de tractats injustos i en contra dels nostres agricultors", va criticar. A més, va recolzar les protestes d’ahir, com ja va fer amb les últimes manifestacions del febrer.

Junqueras està vivint els seus últims dies com a president d’ERC, almenys d’aquesta primera etapa que va començar l’octubre del 2011. Dilluns vinent dimitirà del càrrec per tornar a optar-hi.