Compte enrere per al 9J

Jordi Cañas: "Feijóo és el segon beneficiat de l’amnistia de Puigdemont"

El candidat de Ciutadans a les eleccions europees de diumenge vinent (Barcelona, 1969) lluita per mantenir a l’Eurocambra el partit taronja. Arriba al 9J després que la formació hagi perdut representació al Congrés dels Diputats i als parlaments autonòmics, inclòs el català, del qual va desaparèixer el 12 de maig. Tres dels seus exeurodiputats van ara en les llistes del PP. 

Jordi Cañas: "Feijóo és el segon beneficiat de l’amnistia de Puigdemont"
4
Es llegeix en minuts
Gisela Boada
Gisela Boada

Redactora

ver +

¿Per què votar Cs i no el PP?

¿Per què no el PSC?

Els seus eurodiputats se n’han anat al PP, no al PSC.

Som un partit de centre que tenim frontera amb el PSC o PSOE i amb el PP.

Alberto Núñez Feijóo va dir que el partit de Meloni no era "homologable" a la resta de la ultradreta europea. ¿Pot assegurar que no pactarà amb l’extrema dreta?

No pactarem amb la ultradreta, ho hem mantingut des del 2019 i fins al 2024.

¿Defensa un cordó sanitari a l’extrema dreta?

Aquesta paraula no m’agrada. És paradoxal que a Catalunya es faci un cordó sanitari a Vox i Aliança Catalana, i no a Junts. A Junts no li posaria un cordó sanitari, el que faria és posar-ne molts a la presó. Hem tingut la ultradreta en governs amb ERC i Junts. Com quan [Jordi] Pujol deia que els andalusos eren persones que havien d’abandonar Catalunya. Això deu ser molt modern, ¿no? Acusar algú pel seu origen de tenir menys capacitats que d’altres. Això també és ultradreta.

Els agricultors protesten per exigir l’aplicació de clàusules mirall. ¿Com s’ha de gestionar la compatibilitat de l’Agenda 2030 amb les seves demandes?

L’Agenda 2030 no és la responsable dels seus problemes. Els seus problemes són el preu que reben pels seus productes respecte al que paguen els consumidors, no poder competir en igualtat de condicions i que molts no tenen la capacitat d’afrontar la burocràcia per rebre els recursos de la UE.

El seu grup parlamentari europeu, el liberal, va votar a favor del Pacte Migratori i d’Asil, ¿creu que és una bona mesura?

És una llei de mínims per intentar atallar la immigració irregular i és poc ambiciosa perquè no acaba d’avançar en l’asil. L’asil és un avenç perquè ha de posar d’acord 27 estats amb sensibilitats molt diferents, però és evidentment insuficient.

¿El català ha de ser una llengua oficial a Europa i s’ha de poder utilitzar a l’Eurocambra?

Hem aconseguit que a Europa s’adonin que és la immersió, que no és més que un model monolingüe d’educació que trepitja els drets lingüístics d’una part important dels alumnes catalans, als quals se’ls priva de l’accés a la cultura, a la informació i a la formació.

¿El català no està en perill?

Mai s’ha parlat més català que ara. El que està en perill és l’ús voluntari del català. No és que no el coneguin, és que no el volen utilitzar, perquè l’estan convertint en un idioma antipàtic.

¿S’ha de poder utilitzar a l’Eurocambra?

M’és igual, es parlen 23 idiomes. El règim lingüístic actualment és dels estats. Si entra Andorra a la UE, es parlarà català. El problema ara és funcional, no només de les traduccions, sinó burocràtic. El partit socialista ho pot aconseguir si hi ha una majoria en la Mesa.

¿Cs recolza el reconeixement de l’Estat de Palestina?

Ser crític amb Pedro Sánchez no és ser crític amb el reconeixement de Palestina. Una cosa és el com i una altra el què. Però això es podia haver fet fa un mes, tres o deu, fa tres anys o cinc. Sánchez pren les decisions per interès personal, no pel dels palestins. Li convenia per la campanya de les europees.

¿Espanya ha de trencar les relacions amb Israel?

En absolut, no ha trencat amb Rússia.

¿La justícia europea podria frenar la llei d’amnistia?

Podria. Crec que es creuen que som tontos, pot ser que els redactors ho siguin o que creguin que les persones a les quals dirigeixen el missatge ho són, perquè diuen que aquesta llei no podrà ser suspesa per cap tribunal. A Espanya hem aconseguit una cosa màgica, meravellosa i única al món, que és donar un salconduit a una classe política elitista i corrupta perquè pugui cometre els delictes que li doni la gana sota l’estelada. Això és l’amnistia. Vostès poden delinquir el que vulguin, perquè seran o indultats o amnistiats sempre.

Notícies relacionades

¿Amb quants eurodiputats es donaria per satisfet?

Amb 61, però seria poc raonable. El més important és mantenir la representació que ha aconseguit en 10 anys que al Parlament Europeu hi hagués una delegació espanyola que anés a treballar per i per als interessos dels espanyols i perquè és una manera de bloquejar que Junts pugui entrar al grup liberal. I ja hem vist que, amb la moció de censura contra Sánchez, Feijóo vol pactar amb Junts, perquè, en el fons, el segon major beneficiat de l’amnistia de Puigdemont és Feijóo. Quan arribin les pròximes generals i depengui dels vots de Junts per ser president, és clar que hi negociarà.