Compte enrere per al 9J

El PP proposa que els immigrants prometin respectar els valors de la UE

Feijóo planteja exigir a qui vulgui treballar a Europa un "compromís d’adhesió"

El PP proposa que els immigrants prometin respectar els valors de la UE
2
Es llegeix en minuts
Paloma Esteban

Alberto Núñez Feijóo va aprofitar la visita a Santa Cruz de Tenerife per llançar una de les propostes del seu programa electoral en matèria d’immigració i que fins ara no havia comunicat: que els immigrants que vagin a la UE adquireixin "un compromís d’adhesió i respecte als valors fundacionals d’Europa". I va citar: "Com la igualtat entre homes i dones. És el compromís que demanem a tota la gent que vulgui venir a treballar a Europa".

El líder del PP va començar l’anunci assegurant que a Espanya i a tot el continent hi ha "un greu problema amb la immigració il·legal" i va treure pit per dirigir un partit "que porta mesures concretes per parar-la" en el seu programa electoral, el contingut íntegre del qual encara no és públic. Ja la setmana passada els populars van insistir en una altra de les mesures en aquesta matèria: repatriar els immigrants que cometen delictes i reincideixen, com diu el pacte europeu d’immigració i asil pactat entre els dos grans partits, populars i socialdemòcrates.

Qüestions clau

Aquest missatge va anar en una direcció diferent al que Feijóo va enviar en la recta final de la campanya catalana quan va relacionar la immigració il·legal amb l’okupació i la delinqüència. Però com ja va avançar aquest diari, els populars tenien clar que més enllà de l’amnistia –aprovada en plena campanya– la immigració i la defensa del camp serien dos dels principals missatges que defensarien per a aquestes eleccions europees.

Notícies relacionades

Són, a més, qüestions clau per al seu rival per la dreta, Vox, que al llarg d’aquests dies està enviant missatges molt durs contra la immigració. Ja en el programa del partit d’ultradreta hi figura la lluita decidida contra les màfies per evitar per tots els mitjans les travessies en pastera mitjançant missions navals combinades, tant a l’Atlàntic com al Mediterrani. I Santiago Abascal va dir el cap de setmana passat a Múrcia que va a la recerca d’una defensa molt més fèrria de les fronteres, "més murs i menys moros que no respecten les dones", va deixar anar el líder ultra.

El discurs és compartit per les seves principals sòcies europees, la francesa Marine Le Pen i la italiana Giorgia Meloni, que no obstant va acabar firmant el pacte migratori europeu com a primera ministra. Aquest és el motiu, precisament, pel qual el PP europeu obre ara la porta a una entesa amb Meloni.