El jutge cita Begoña Gómez el 5 de juliol i apunta que volia evitar «estigmatitzar-la»

Sánchez assegura en una altra carta oberta que la citació judicial de la seva dona vol «condicionar les eleccions» / El president crida a "condemnar" a les urnes les "males arts" del PP i Vox

El jutge cita Begoña Gómez el 5 de juliol i apunta que volia evitar «estigmatitzar-la»
5
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +
Cristina Gallardo
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El jutge que investiga Begoña Gómez, la dona de Pedro Sánchez, per presumptes delictes de corrupció en el sector privat i tràfic d’influències va formalitzar ahir la seva imputació al cridar-la a declarar en qualitat d’investigada el divendres 5 de juliol. En la seva resolució, el magistrat, molt crític tant amb la fiscalia com amb la defensa, justifica la citació en la setmana clau de les eleccions europees en la "procedència de la continuació de la investigació, realitzant una profunda anàlisi, de les dades, amb les quals en aquest moment processal es compta, i que ja permeten concloure l’existència d’elements que justifiquen aquesta aparent inicial sospita d’indicis de la concurrència d’elements de fets delictius per part de la investigada, Begoña Gómez". El jutge es permet fins i tot donar a entendre que intentava retardar la citació per "no estigmatitzar-la".

En la interlocutòria, a què va tenir accés EL PERIÓDICO, el magistrat es mostra molt crític amb l’advocat de Begoña Gómez, l’exministre de l’Interior i exfiscal Antonio Camacho, i amb la decisió de la fiscalia de recórrer l’obertura de "diligències prèvies, contra la persona de Begoña Gómez Fernández, en qualitat d’investigada, per apreciar inicialment l’existència de conductes susceptibles de ser incardinades en els delictes de corrupció en els negocis al sector privat, i de tràfic d’influències, amb base a les notícies, els retalls de les quals s’acompanyaven en la denúncia inicial, o notitia criminis que es va posar en coneixement del Deganat d’aquests Jutjats, i el repartiment del qual va recaure en aquest Jutjat".

El jutge qualifica de "diligència inusitada", feta amb "una celeritat, escassament freqüent, per no dir mai coneguda", que la Fiscalia de Madrid recorregués en apel·lació directa la seva decisió d’obrir la causa, circumstància que la mateixa Audiència Provincial de Madrid va titllar d’"inusual".

La resolució es va conèixer ahir, el mateix dia en què el jutge ajornava fins al diumenge 16 de juny la declaració com a testimonis dels responsables de Red.es, l’empresa pública que va adjudicar contractes a l’empresari Juan Carlos Barrabés, que va ser recomanat des de la càtedra de Gómez a la Universitat Complutense de Madrid, l’activitat del qual està també sota la lupa del jutge. Estaven citats demà, si bé aquesta data inicial coincideix amb la celebració del judici per frau fiscal del despatx Nummaria, en el qual l’advocat de Gómez defensa un dels acusats.

La interlocutòria de l’Audiència de Madrid que va rebutjar el recurs del ministeri públic admetia que la denúncia de Manos Limpias que va donar origen al procediment contenia "un primer bloc fàctic inversemblant o amb dades errònies" i que el relatiu a Globalia no passava de "simple conjectura més enllà de cridaneres coincidències temporals i personals", que "potser haurien merescut activar controls administratius previs garants dels principis de transparència i bon govern".

Segona carta de Sánchez

D’aquesta manera el tribunal limitava la causa a les ajudes a l’UTE formada per Innove Next SLU, del Grup Barrabés –que dirigeix Carlos Barrabés, que "va organitzar el Màster de Transformació Social Competitiva que dirigeix la denunciada Begoña Gómez"–, i l’Escola de Negocis The Valley en què "sí que apareixen ja dades objectives suficients que legitimen l’inici de la investigació". En aquest punt també ha obert diligències la Fiscalia Europea, com recorda la resolució que ha demanat informació al magistrat sobre això.

Pedro Sánchez va utilitzar ahir el mateix mètode per comunicar-se amb els ciutadans que va fer servir fa una mica més d’un mes: una carta oberta a través del seu compte a la xarxa social X. Llavors acabava de saber-se que la seva dona, Begoña Gómez, estava sent investigada. Ara, el president del Govern no ha anunciat que es pren uns dies per sospesar en la intimitat si tira o no la tovallola. Al contrari. "No em trencaran", assenyala en el text, on assegura que la notícia de la citació a la seva dona forma part d’"una cuidada coreografia dissenyada per la coalició ultradretana per intentar condicionar les eleccions i debilitar el Govern".

"Aquesta decisió s’anuncia només cinc dies abans que se celebrin eleccions al Parlament Europeu, la qual cosa resulta estranya. Habitualment, s’ha seguit la regla no escrita de no dictar resolucions susceptibles de condicionar el desenvolupament normal d’una campanya electoral i, per tant, el vot dels ciutadans. En aquest cas, resulta evident que aquesta pràctica no s’ha respectat", assenyala el cap de l’Executiu a la carta, que acaba amb una crida als simpatitzants socialistes perquè acudeixin a votar diumenge vinent. "Atès que miren d’interferir en el resultat electoral del dia 9 de juny, tant de bo els seus promotors –el Sr. Feijóo i el Sr. Abascal–, trobin la resposta que mereixen a les urnes, condemna i rebuig a les seves males arts. Queden uns dies de soroll abans de les eleccions i uns quants més abans de l’estiu. Però també queden més de tres anys de Govern, de progrés i d’avenços", conclou el secretari general socialista.

Notícies relacionades

El PP va titllar de "bestieses" la nova carta a la ciutadania del president del Govern i el va instar a "deixar-se de cartes i sotmetre’s d’una vegada a una roda de premsa". "La seva dona haurà de donar explicacions davant el jutge per saber si els seus negocis van ser d’acord amb la llei o no, però el president ha de donar explicacions davant els espanyols per uns fets que no són ni ètics ni estètics", diuen fonts de Génova. El líder conservador, Alberto Núñez Feijóo, va titllar de "segona dosi del melodrama" la missiva en un míting de Valladolid, informa Paloma Esteban.

El PP d’Isabel Díaz Ayuso va registrar ahir a l’Assemblea de Madrid la creació d’una comissió d’investigació "sobre l’actuació del Rector de la Universitat Complutense de Madrid (UCM), Joaquín Goyache, per aclarir quins favors va fer a Begoña Gómez, dona del president del Govern". La iniciativa es va registrar després que s’hagi publicat que Gómez va registrar al seu nom la marca d’una plataforma d’Indra oferta alhora a la UCM sense que aquesta l’autoritzés, informa Elena Marín.