ERC redobla la pressió sobre Illa pel finançament "singular"

Aragonès al·ludeix a la investidura en el seu debut en campanya a quatre dies dels comicis

ERC redobla la pressió sobre Illa pel finançament "singular"

QUIM BERTOMEU

2
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

ERC va decidir convertir la seva campanya de les eleccions europees en un altaveu per a la negociació d’investidura que s’acosta amb el PSC. Els republicans van utilitzar el seu míting central per redoblar la pressió al líder dels socialistes catalans, Salvador Illa, i advertir-lo de nou que només tindrà els vots d’ERC per ser investit president si accepta un finançament "singular" per a Catalunya. És a dir, una mena de concert econòmic a la basca per a la Generalitat. La secretària general del partit, Marta Rovira, va tornar a ser l’abanderada d’aquesta reivindicació: "Només podrem moure la nostra posició si és per afavorir les necessitats de la ciutadania". I aquesta posició ara mateix és un no a Illa.

Els republicans van triar el barri de la Sagrera de Barcelona per al seu acte més important, un acte que va suposar el debut en campanya del president en funcions de la Generalitat, Pere Aragonès. Fins ara havia mantingut un perfil discret per la seva decisió recent de deixar la primera línia política. Aquest dimecres va fer una excepció, i la va fer per afegir-se a la pressió a Illa i demanar una "acció contundent" per aconseguir aquest nou model de finançament. I tot i que no va precisar quin, poques accions més contundents que condicionar una investidura a aquest objectiu. "Avui més que mai ERC ha de defensar un finançament perquè Catalunya recapti i gestioni tots els impostos", va dir. I per si no havia quedat clar, va rematar que aquest serà un "element clau del treball" del partit en els pròxims mesos.

Amb aquest míting, ERC va voler enviar un missatge als socialistes: el finançament serà condició sine qua non, tot i que Illa no hagi rebut la petició dels republicans de la millor manera possible. El líder socialista, diumenge, es va regirar contra aquesta demanda. No obstant, els socialistes també jugaran les seves cartes perquè Illa sigui investit. A ERC, per la seva delicada situació interna, no li convé tornar a uns comicis. La negociació serà llarga.

Notícies relacionades

Qui encara no s’ha pronunciat en aquesta campanya sobre la investidura d’Illa ha sigut el líder de la formació, Oriol Junqueras. Ell va tornar a centrar el seu discurs en la necessitat de crear una Europa que vetlli pels drets i necessitats dels seus ciutadans. Una cosa que, segons el seu parer, no fan ni socialistes ni populars. També va tenir temps per criticar el Tribunal Suprem, per estar posant traves a l’aplicació de l’amnistia: "Sempre dicta sentències injustes i es vol posicionar en contra de la llei i del poder legislatiu".

Ahir va ser el primer dia que van intervenir en un mateix míting els tres rostres més coneguts del partit: Rovira, Aragonès i Junqueras.