García Castellón supervisa la Fiscalia Europea en el cas Gómez

Els fiscals analitzen les adjudicacions de Red.es a les empreses de Barrabés

García Castellón supervisa la Fiscalia Europea en el cas Gómez
2
Es llegeix en minuts
Cristina Gallardo
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El Jutjat Central número 6 de l’Audiència Nacional, el titular de la qual és Manuel García Castellón, és el que supervisa com a jutjat de garanties la investigació que porta a terme la Fiscalia Europea en relació amb possibles delictes de tràfic d’influències, prevaricació i malversació en els contractes adjudicats per l’entitat pública Red.es a l’empresari Juan Carlos Barrabés, que va ser la peraona recomanada per la càtedra universitària de Begoña Gómez, han confirmat a aquest diari fonts jurídiques.

Fins al dia 30, és el jutge Joaquín Gadea, en funcions de reforç del titular, qui té a la seva mà autoritzar les diligències de caràcter restrictiu de drets fonamentals que proposin els fiscals europeus en les seves indagacions. A partir d’aquesta data, en la qual Gadea abandonarà l’Audiència Nacional, és quan García Castellón assumirà la supervisió de la investigació oberta per la Fiscalia Europea a la trama Koldo pel contracte de mascaretes servides en pandèmia, després que aquesta institució europea hagi assumit la competència del cas.

Paper de l’UCO

A instàncies dels fiscals europeus, agents de la Unitat Central Operativa (UCO) han acudit aquesta setmana a la seu de la societat pública Red.es per reclamar proves de les contractacions. El seu objectiu, la documentació en relació a les adjudicacions de Red.es a les empreses de Juan Carlos Barrabés, a qui les denúncies assenyalen com a beneficiari de les "recomanacions o avals" de Gómez.

En un decret del 26 d’abril, la Fiscalia Europea havia demanat al jutge Peinado que li informés dels fets que investiga i que li precisés si en el procediment "estaria implicada la UTE Innova Next SLU-Escuela de Negocios The Valley", integrada per una societat que és propietat de Barrabés.

Els fiscals delegats Laura Pellón, Luis Miguel Jiménez i Antonio Zárate van assenyalar en el decret que la Fiscalia Europea "podria, en el seu cas, arribar a exercir la seva competència" per investigar els contractes si ho creu pertinent, per la qual cosa va sol·licitar al jutjat que li remetés la documentació oportuna. Arran d’aquella petició, el jutge va obrir una peça separada, sota secret, que és en la qual s’incardina l’actuació del fiscals europeus

Notícies relacionades

Aquests investigacions es porten a terme en paral·lel a la instrucció en la qual el jutge Juan Carlos Peinado ha imputat i citat a declarar, el 5 de juliol, la dona del president del Govern.

En l’informe de l’UCO, els agents advertien que no havien pogut accedir als expedients de les adjudicacions de Red.es a les empreses de Barrabés. Únicament coneixien les cartes de recomanació de Begoña Gómez, a l’incloure-les Manos Limpias en la seva denúncia, i tampoc havien tingut accés a altres detalls de les adjudicacions.