Compte enrere per al 9J

Jaume Asens: "Illa no pot donar per descomptat el vot dels Comuns a la seva investidura"

El candidat de Comuns Sumar (Barcelona, 1972) encara no sap si formarà part del grup dels Verds o de l’Esquerra. El dirigent treu pit d’haver arrossegat el PSOE cap a l’amnistia.

«Tot i que no per convicció, els socialistes formen part del bloc antirepressiu»

«Catalunya no perdonaria a Junts que donés el Govern als hereus del franquisme»

Jaume Asens: "Illa no pot donar per descomptat el vot dels Comuns a la seva investidura"

SARA GONZÁLEZ

5
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

¿Haurien de poder votar Carles Puigdemont i Lluís Puig en el ple de constitució del Parlament després de la sentència del TC que anul·la el vot telemàtic?

No sé quina base legal podria tenir el mecanisme. S’hauria d’estudiar, però haurien de poder votar.

Si no voten, els independentistes tindran 57 vots, els mateixos que sumen PSC i PP. ¿Què faran els Comuns?

Hem descartat qualsevol acord amb el PP. Seguirem treballant per a un acord que permeti una Mesa progressista i que garanteixi el dret de tots els diputats, i això inclou la possibilitat que la presidència sigui per a ERC.

¿Comparteix, com defensen els independentistes, que la Mesa del Parlament ha de ser "antirepressiva"?

Seria desitjable que els membres tinguessin una cultura antirepressiva. M’agrada la formulació, tot i que no sé qui hi inclouen.

¿El PSC la té?

Depèn de qui. El PSC acaba d’aprovar una llei d’amnistia, que és la llei més antirepressiva que s’ha fet en molt temps. És una llei que culmina una agenda de desjudicialització que el PSOE, amb més o menys entusiasme, ha subscrit. S’ha de valorar aquest canvi, perquè ha acabat fent el contrari del que deia i, tot i que no ho hagi fet per convicció, l’important és que ara formen part del bloc antirepressiu.

¿A què atribueix que l’amnistia no s’hagi publicat encara en el BOE?

Ha passat en altres ocasions. No tinc elements per sospitar d’intencionalitat política.

¿Són els socialistes els que estan capitalitzant a nivell de resultats l’amnistia malgrat que dins del Govern és la seva formació qui la va defensar primer?

Públicament han sortit a posar-se la medalla, tot i que no sé si implica que l’estiguin capitalitzant políticament. Em satisfà que la reivindiquin, tot i que sigui fruit de l’oportunisme polític i més per necessitat que per convicció. Mentre ells feien càlculs del cost electoral, nosaltres obríem pas.

L’amnistia, el reconeixement de l’Estat de Palestina... ¿Està el PSOE fent una opa a la seva esquerra?

En el moment en què el PP queda inhabilitat com a partit d’Estat perquè està segrestat per Vox, el PSOE no té més remei que mirar a la seva esquerra. Per això demanem tenir prou força per obligar-lo a moure’s. Sense nosaltres no hi hauria hagut escut social, pujades del salari mínim ni reforma laboral. També ens ha costat molt convèncer-lo per al reconeixement de l’Estat palestí, i només això ja dona sentit al fet que estiguem en el Govern de coalició.

¿Com s’ha de llegir la citació judicial de Begoña Gómez, dona de Pedro Sánchez, en la recta final de la campanya?

Com una interferència més de certs elements de la cúpula judicial espanyola. Hi ha jutges que s’haurien de presentar a les eleccions perquè fa la sensació que molts són polítics frustrats del PP o de Vox. Però no és la primera vegada que passa.

La nova carta de Sánchez, ¿l’entén com la voluntat de denunciar l’actuació dels jutges o com una palanca electoral?

Com una maniobra electoral per contrarestar el possible efecte que podia tenir la imputació de la seva dona. Em sembla legítim, però cal llegir-ho en aquesta clau.

Ha promès "deixar-se la pell" per defensar el català a Europa. ¿No hi haurà un context més difícil amb el possible auge de l’extrema dreta?

Si els pronòstics es fan realitat, no podem enganyar la ciutadania: és un escenari molt difícil. Un element esperançador és que és probable que Cs perdi la representació i que el Partit Liberal pugui canviar la seva posició.

¿És inevitable una nova etapa de retallades amb les regles fiscals aprovades pel PSOE i el PP, com han advertit en els seus mítings?

Venim de suspendre les regles fiscals i això ha permès fer polítiques expansives, però les noves normes fiscals ens poden tornar al passat. Dependrà de la correlació de forces, però el marc legal està dissenyat i PP i PSOE van apuntalar aquests dogmes neoliberals durant la crisi del 2008 mentre molts de nosaltres érem als carrers fent vaga o en el 15M. Les retallades poden venir de dues grans coalicions: la de dreta amb l’extrema dreta o de la mà dels socialistes.

¿Creu que hi ha un "consens bel·licista" a Europa que prioritza el rearmament per sobre dels esforços diplomàtics per frenar la guerra?

Hi ha una escalada bèl·lica en la que s’està demanant a tots els països que augmentin el seu pressupost militar. Quan la guerra entra per la porta, el primer que surt per la finestra és la democràcia i l’Estat del benestar. Em preocupa el PSOE, perquè la guerra és el terreny ideològic dels reaccionaris. Sempre que s’augmenta el pressupost militar hi ha retallades. Necessitem una Europa que s’emancipi dels Estats Units i de l’OTAN i en la gestió del conflicte amb Rússia s’han prioritzat els interessos dels Estats Units. Amb això no vull justificar, evidentment, el que ha fet Putin, que és el principal responsable i sobre qui ha d’anar la pressió.

¿Carles Puigdemont hauria de ser el primer a poder optar a la investidura?

Hauria de ser-ho qui tingui la possibilitat de ser investit. Ja ho vam dir quan ho va fer Feijóo i va enganyar la ciutadania. Estem en una situació semblant i per això hi ha una lluita per qui presideix el Parlament per donar joc a un o un altre. És evident que Puigdemont no té opcions de guanyar-la, perquè el PSC ja ha dit, malgrat les amenaces, que no permetrà aquest escenari. I Junts ha deixat una porta oberta a una opció que ens sembla molt perillosa, que és una possible moció de censura al Govern. No pot ser que des de Catalunya es permeti que tornin a governar els neofranquistes amb Abascal com a ministre.

¿Junts s’hauria de desmarcar de la moció de censura?

Sí, per ser lleial al mandat de les urnes a Catalunya, que no li perdonaria que tornés a donar el Govern als hereus del franquisme.

¿I Salvador Illa té els vots?

Haurà de negociar per tenir-los. És una hipòtesi plausible, no com la de Junts.

Notícies relacionades

¿Quines condicions posen els Comuns per a la investidura d’Illa? El PSC dona per descomptat el seu suport.

Doncs fa malament a donar-lo per descomptat. No estarem en un Govern que defensi projectes que siguin antagònics al nostre programa electoral.