El PSOE confia a seduir tota l’esquerra per fer front al "fang"

Després d’anar de menys a més, els socialistes veuen possible quedar per davant del PP o empatats, una opció impensable fa uns mesos

El PSOE confia a seduir tota l’esquerra per fer front al "fang"
3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

"Alberto Núñez Feijóo ja ha perdut", va dir ahir al matí Teresa Ribera, vicepresidenta i candidata del PSOE a les eleccions europees, en un acte a Madrid amb Pedro Sánchez. Els socialistes es mostren optimistes davant els resultats de diumenge. No tenen clar que quedin per davant del PP, tot i que les seves dades internes, com les d’altres estudis, indiquen que són molt a prop. Però la política és, en gran part, gestió d’expectatives. "Fa unes setmanes –va continuar Ribera–, els conservadors aspiraven a tenir 10 punts d’avantatge i ara aspiren a l’empat". Sánchez va transmetre la mateixa idea en l’acte, abans de recuperar el xoc diplomàtic amb Javier Milei motivat pels insults del president argentí a la seva dona, Begoña Gómez, en un acte de Vox.

El PSOE assegura que és difícil que la campanya hagués discorregut per un camí més idoni per als seus interessos. Va començar marcada per l’actualitat internacional. Primer, pel conflicte amb el president del país llatinoamericà, que va provocar la retirada definitiva de l’ambaixador espanyol a Buenos Aires i va servir perquè els socialistes posessin el focus en els perills de la irrupció de la ultradreta amb la qual pacta Feijóo. Després, pel reconeixement d’Espanya a l’Estat de Palestina, un gest diplomàtic que va comptar amb l’oposició del PP però que recolzen el 56,8% dels ciutadans, segons un recent sondeig de GESOP per a Prensa Ibérica.

I a partir d’aquí va continuar en una clau molt més domèstica, deixant de banda els grans debats europeus, amb el líder del PP obrint la porta una hipotètica moció de censura a Sánchez avalada per Junts per Catalunya, un moviment que casa malament amb les contínues mobilitzacions dels conservadors en contra de l’amnistia. Els socialistes van passar llavors a denunciar la "hipocresia" i "desesperació" de Feijóo, i ni tan sols se’ls va veure nerviosos o pessimistes després de l’anunci que la dona de Sánchez havia sigut citada a declarar el 5 de juliol com a investigada per corrupció i tràfic d’influències.

Més aviat al revés. El moviment judicial, conegut en plena campanya, quan el jutge encara ha d’obtenir diversos testimonis i disposa d’un informe de la Guàrdia Civil que no aprecia cap indici de delicte, és un intent tan "barroer" d’"influir" en les eleccions i beneficiar el PP, sostenen els socialistes, que provocarà l’efecte contrari: mobilitzar l’electorat progressista davant la "màquina del fang".

Notícies relacionades

Per això Sánchez va reaccionar a la notícia amb una nova carta oberta en la qual demanava una resposta a les urnes que suposi una "condemna" a les "males arts" de la dreta i la ultradreta. Per això, també, el líder socialista va acudir dimecres al míting de Benalmádena (Màlaga) amb la seva dona, que no sol aparèixer gaire en aquesta mena d’actes. El mateix passa, segons aquestes fonts, amb l’autorització judicial a les concentracions aquest cap de setmana davant la seu del PSOE, al madrileny carrer de Ferraz, per rebutjar la carpetada judicial al procés mitjançant una arma extravagant: la pregària del rosari. Sigui o no multitudinària, aquesta nova convocatòria de l’extrema dreta servirà per activar els votants del PSOE.

Ahir a la nit, Sánchez va tornar a expressar la seva confiança en la victòria del PSOE davant el PP i Vox. Va afirmar, en el míting de tancament de campanya a Fuenlabrada (Madrid), que té ganes de "donar-se el gust" de guanyar a Núñez Feijóo i a Abascal. El president va recordar que el PP va començar la campanya dient que guanyaria per 10 o 15 punts i "ara diuen que empatarà". "Doncs perdrà. Els esquerrans votarem al PSOE. Com el 23 de juliol [les generals], com a Catalunya, i ho farem per defensar Europa", va dir.

Temes:

PSOE Vox