Junqueras deixarà demà el lideratge d’ERC

La secretària general, Marta Rovira, assumirà tot el poder en la formació

Junqueras deixarà demà el lideratge d’ERC
2
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Demà no només serà un dia com qualsevol altre de ressaca electoral a Esquerra Republicana. Serà el dia en què Oriol Junqueras, president del partit durant els últims 13 anys, deixarà el lideratge de la formació. Se’n va per intentar aturar la crisi interna que es va obrir després de la patacada de les eleccions catalanes, però no marxa gaire lluny. La seva intenció és buscar suports interns per recuperar la presidència de la formació amb més força en el congrés que ERC celebrarà el 30 de novembre. En aplicació dels estatuts, el lideratge de l’organització recaurà en la secretària general, Marta Rovira, que ja controla l’aparell intern.

La decisió d’anar-se’n aquest dilluns ja la va prendre el 15 de maig, en una convulsa reunió de l’executiva del partit, però faltava concretar com ho faria. Junqueras, segons fonts del seu entorn, ha decidit que comunicarà la seva dimissió demà al matí en la reunió de la permanent nacional, el nucli dur de la direcció d’Esquerra del qual només en formen part els principals dirigents. Després ja no assistirà a la reunió de l’executiva, que se celebra després i on es convoca la resta de la cúpula. Tampoc anirà al ple de constitució del nou Parlament.

L’endemà, dimarts, acudirà una última vegada a la seu de la formació, al carrer de Calàbria de Barcelona, per acomiadar-se dels treballadors. Ja no tindrà ni el cotxe, ni el mòbil, ni l’ordinador a què té dret com a líder. En aquell moment, Junqueras serà un militant corrent i un expresident d’ERC i, com a tal, assistirà al consell nacional del partit, convocat dissabte. Aquest és el conclave on es reuneixen els quadros republicans, i el primer que se celebra des que va esclatar la crisi interna pels mals resultats del 12M.

¿I a partir de llavors, què passarà? Doncs Junqueras té previst, amb un reduït equip de col·laboradors, fer carretera amb un Dacia Sandero de color blau. La intenció és reunir-se amb la militància, amb dos objectius: polsar el sentir dels afiliats i convèncer-los que la reconstrucció d’ERC està a les seves mans.

Duel amb Rovira

Notícies relacionades

Aquest ha sigut el gran conflicte que va esclatar un cop disputades les eleccions catalanes: Junqueras defensa que, després d’estar gairebé quatre anys a la presó a causa de l’1-O, mereix l’oportunitat de continuar liderant, mentre que Rovira creu que tant ell com ella mateixa han de donar pas a una nova generació de dirigents. Junqueras i Rovira s’enfrontaran pel control del partit.

La intenció inicial de Junqueras era seguir al capdavant d’ERC, però va detectar que no comptava amb els suports necessaris dins de l’executiva, que controla Rovira des de Ginebra. Això el va portar a dimitir per tornar amb més força, revalidat. Però que Rovira controli l’aparell no és cap garantia que acabi guanyant el duel. En el congrés del 30 de novembre votaran els militants i Junqueras, pel seu grau de coneixement, creu que compta amb bona part del territori. Ells decidiran a qui entreguen la batuta d’Esquerra.