El PP demana no dividir el vot i donar un "disgust" a les urnes a Sánchez

Feijóo crida a la mobilització després de 15 dies en què Montserrat ha tingut un perfil baix

El PP demana no dividir el vot i donar un "disgust" a les urnes a Sánchez
3
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS / MATEO L. BELARTE

Alberto Núñez Feijóo va començar la setmana deixant la porta oberta a presentar una moció de censura contra Pedro Sánchez i l’ha acabat referint-se a un possible "empat" amb el PSOE i reclamant que no es divideixi el vot de les dretes. "O votem el PSOE o votem el PP; qualsevol cosa que no sigui el PP, servirà de maquillatge al resultat del PSOE", els va dir ahir als catalans al Turó Park (Barcelona).

La divisió dels electors conservadors entre el PP, Vox i l’agitador Alvise Pérez (candidat de Se Acabó la Fiesta) preocupa els populars. Feijóo va plantejar aquestes eleccions europees com un plebiscit a Sánchez i sap que el suspens que creu que els espanyols donaran al president del Govern només serà efectiu si queda reflectit en la xifra d’escons que tregui el PP i no en cap suma. "Aquí no hi ha alleujaments, escarments o experiments. Si vols donar un disgust a Sánchez, agafa la papereta del PP", deia de manera il·lustrativa per la irrupció de l’ultra Alvise als sondejos.

A principis d’any, els populars pensaven que podrien doblar els 13 escons i atrapar la CDU alemanya. Tanmateix, durant aquests mesos, malgrat l’aprovació de la llei d’amnistia, l’esclat del cas Koldo i la imputació de Begoña Gómez, dona de Sánchez, l’empenta del PP a les enquestes ha anat disminuint. Aquesta setmana de campanya, els conservadors n’han tingut una mascletà entorn de la família de Sánchez, amb la citació de Gómez per part del jutge; l’anunci que el PP ha recorregut al Tribunal Superior de Justícia de Madrid la resolució de l’Oficina del Conflicte d’Interessos que va donar carpetada a la denúncia del partit de Feijóo i l’obertura d’una comissió promoguda per Isabel Díaz Ayuso a la Comunitat de Madrid per investigar el màster de Gómez a la Universitat Complutense.

Durant els 14 dies de campanya, la candidata del PP al Parlament Europeu, Dolors Montserrat, ha tingut un perfil baix: ni tan sols va prendre la paraula a l’acte contra l’amnistia de la Puerta de Alcalá, el 26 de maig. Als argumentaris dels mítings ha pesat molt més la política nacional que l’europea. De fet, programa electoral es va conèixer aquest dimarts.

En vista de les possibles conseqüències internes per a Feijóo si el PP no aconsegueix exhibir poder davant el PSOE, Ayuso es va manifestar ahir per preguntes de la premsa. No va voler afegir llenya al foc i la presidenta va dir que si s’utilitza aquesta vara de mesurar, fa anys que Sánchez "dinya" comicis (amb referència a les generals i la pèrdua de poder territorial), mentre que Feijóo ha obtingut "majories absolutes" en moltes comunitats aquests últims temps.

Míting final a València

Notícies relacionades

El PP va tancar la campanya des de València amb un míting multitudinari. Més de 5.000 persones segons l’organització i fins a sis dirigents populars, amb Núñez Feijóo al capdavant, prenent la paraula. Al costat del cap de files, la cap de llista a l’Europarlament, Dolors Montserrat, el valencià Esteban González Pons, número quatre de la candidatura, i el trio habitual que conformen el president Carlos Mazón, l’alcaldessa de València, María José Catalá, i el president de la Diputació de València, Vicent Mompó.

Com va avançar González Pons a aquest diari, els comicis de diumenge "semblen europeus, però són espanyols" per al PP. I aquesta idea es va deixar sentir a l’acte, en què el president del Govern, Pedro Sánchez, i la seva dona, Begoña Gómez, van ser el blanc dels atacs. Per això, les trucades a una victòria àmplia i a la concentració del vot en el PP van ser els altres grans eixos: "Si empatem, es queda", va alertar González Pons. "Si guanyem, serem més a prop de canviar el Govern", va dir Feijóo.