Un cavall a les portes

La líder de Reagrupación Nacional Marine Le Pen, tras votar este domingo en Henin-Beaumont, población del norte de Francia.

La líder de Reagrupación Nacional Marine Le Pen, tras votar este domingo en Henin-Beaumont, población del norte de Francia. / AURELIEN MORISSARD / AP

1
Es llegeix en minuts
Andreu Claret
Andreu Claret

Periodista i escriptor. Membre del Comitè Editorial d'EL PERIÓDICO

ver +

El cavall de Troia que feia mesos que estava apostat davant del Parlament Europeu haurà d’esperar una nova oportunitat per ocupar les institucions europees i capgirar-les. Això és el que pretenien les forces de la dreta europea més extrema, liderades per la francesa Marine Le Pen i la italiana Giorgia Meloni, que han obtingut resultats espectaculars als seus respectius països. L’extrema dreta ha fet un pas més en el seu intent d’assaltar la UE i torpedinar-la des de dins, a l’augmentar de manera significativa la seva presència en un Parlament on podria obtenir més de 130 escons entre les seves dues expressions polítiques. No obstant, malgrat els avenços espectaculars que els han permès ser els primers a 9 països de la UE (entre aquests, França, Itàlia, Àustria, Països Baixos i Hongria), aquestes forces polítiques –que viuen de l’euroescepticisme, la xenofòbia i, de vegades, picades d’ullet a Vladímir Putin– no han aconseguit posar cap per avall el Parlament d’Estrasburg, on conservadors, socialdemòcrates i liberals continuen sent determinants. Junts, sumen més de 400 escons, fet que permet, en principi, mantenir l’aliança entre ells que ha prevalgut sempre a Brussel·les.

L’aritmètica permet altres combinacions, però totes són atrabiliàries, i Ursula von der Leyen, que va coquetejar amb Meloni en la fase final de la campanya, haurà de pensar-s’ho bé abans de modificar de soca-rel l’aliança que li ha permès governar la Comissió. El cavall de Troia no ha traspassat la porta, però tots han pogut veure que es tracta d’un regal enverinat i que porta al seu interior forces que només volen governar a Brussel·les per tirar per terra el Tractat de Roma i els seus valors. La resistència dels socialistes espanyols i la influència reforçada que Pedro Sánchez tindrà, previsiblement, sobre la política europea li ofereix a Von der Leyen la possibilitat d’un acord que ha sigut bo per a ella, i per a la CDU, malgrat l’avenç de l’extrema dreta europea.