Cs surt de l’Eurocambra i firma la desaparició de les institucions

Cañas anuncia la celebració d’un congrés extraordinari després de l’estiu i assegura que la formació taronja "renaixerà"

Cs surt de l’Eurocambra i firma la desaparició de les institucions
1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Ciutadans no ha aconseguit entrar al Parlament Europeu. Després de cinc anys de travessia pel desert en els quals han anat sumant una derrota rere l’altra, la formació taronja ha perdut l’última representació que li quedava en les institucions, i deixa el partit en coma. El candidat al Parlament Europeu i portaveu del partit, Jordi Cañas, va admetre ahir a la nit que ha sigut un resultat "francament dolent" que tanca un "cicle". No obstant, va assegurar que aquest "no és el final" de Cs i que el partit "renaixerà". Així, ha anunciat que celebraran una assemblea després de l’estiu.

"No abaixarem els braços, no som dels que es rendeixen fàcilment", va sentenciar Cañas tot just conèixer-se els resultats electorals. No obstant, va reconèixer que no esperaven aquesta patacada, sinó que tenien l’"esperança" de poder obtenir un eurodiputat i "recuperar el to que el partit estava perdent des del 2019". El líder taronja de facto va assenyalar que el context era "molt difícil" i que la contesa electoral s’ha entès com una batalla personal entre Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo, on no hi ha hagut espai per a les propostes ni per a una formació de "centre".

Notícies relacionades

Tot això, va destacar, ha derivat en un "final de cicle" que va començar fa cinc anys. El 2019, el partit, llavors liderat per Albert Rivera, va aconseguir el 12,18% dels vots, cosa que li va valer vuit escons i la tercera posició. Ahir, les dades van ser molt diferents. Ciutadans va aconseguir el 0,69% dels vots, cosa que el deixa sense cap representant a l’Europarlament i el situa en onzena posició.

Els taronges han perdut així el seu últim bastió i l’"esperança" de tenir un lloc en les institucions des del qual rellançar el partit. A Ciutadans només li queden 391 regidors repartits per ajuntaments de tot Espanya.